Šančevi na Deligradu

Nakon bitke na Ivankovcu 1806. godine, prve velike pobede Srba u Prvom srpskom ustanku nad regularnom vojskom, sultan je na ustanike poslao dve vojske.


GALERIJA

Šančevi na Deligradu

Jedna je krenula iz pravca Bosne i ona je poražena na polju Mišaru kod Šapca. Druga je krenula iz pravca Niša i 1806. godine sukobila se sa ustanicima kod Deligrada, nedaleko od Aleksinca. Bitka je trajala od juna do avgusta, a Turci su poraženi i prisiljeni na povlačenje. Kod Deligrada ustanici su podigli utvrđenje od drveta – šanac, tačnije izgradio ga je kapetan austrijske vojske Vuča Žikić. Bio je u obliku pravougaonog trougla sa pobijenim palisadama, četiri bastiona za topove i dve gvozdene kapije. U unutrašnjosti nalazile su se zemunice pokrivene sa dva reda balvana. Iz tog utvrđenja odbijali su napade sultanovih vojnika i narednih nekoliko godine, a nakon propasti ustanka 1813. godine Deligrad nije osvojen još pet nedelja.

Zbog bitaka koje su vođene oko šanca, mesto oko utvrđenja nazvano je Deligrad, to jest junački grad. Šančevi su danas delimično očuvali autentičnost, a poginulim srpskim i ruskim vojnicima 1935. godine podignuta je spomen-crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila (arhitekte Momira Korunovića) sa kosturnicom.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar