Rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića

Vuk Stefanović Karadžić (1787 - 1864) je rođen u selu Tršić, u blizini Loznice. Školovao se u Sremskim Karlovcima i Beogradu, a najveći deo života radio je u Beču. Bio je lingvista, pisac, prevodilac, kritičar i polemičar, istoričar, geograf i rodonačelnik srpske etnografske nauke. 


GALERIJA

Rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića
Rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića

Tvorac je najsavršenije azbuke na svetu, a „njegov“ narodni srpski jezik potisnuo je dotadašnji slavenosrpski, i postao pristupačniji običnom narodu.

Njegova rodna kuća spaljivana je više puta prilikom osmanskih odmazda u Srbiji. Ipak, početkom 1931. godine formiran je odbor kako bi se Vuku u rodnom Tršiću podigao spomen-objekat. Ovaj odbor izgradnju kuće poverava arhitekti Miodragu St. Vasiću, dok je unutrašnje uređenje vodio Tihomir Đorđević, i 17. septembra 1933. godine objekat je zvanično otvoren. Sama kuća i njena okolina pružaju uvid u svakodnevni život običnog čoveka Srbije XIX veka, dok unutrašnji prostor sa stalnom izložbom predstavlja lično Vukov, čineći ovaj kompleks jednim od prvih muzeja na otvorenom. Danas je ova izložba premeštena u manastir Tronošu. Godine 1964. izgrađen je amfiteatar koji se koristi tokom kulturnih manifestacija „Vukov sabor“ i „Đački Vukov sabor“.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar