Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero pripada grupi veštačkih jezera, nalazi se na reci Uvac, nizvodno od Zlatarskog jezera. Po izlasku iz hidroelektrane Kokin brod, voda Zlatarskog jezera, odlazi u Radoinjsko jezero.


Jezero je nastalo pregrađivanjem reke Uvac 43 km uzvodno od ušća u Lim. Brana je dugačka 150 m, a visoka preko 40 m. Jezero je kompenzacionog karaktera. Po površini i zapremini spada  u red manjih veštačkih jezera. Zapremina jezerskog basena je 4 miliona m³ a maksimalna dubina vode preko 30 m. Jezerska voda koristi se za proizvodnju električne energije u hidroelektrani Bistrica. Iz Radoinjskog jezera do hidroelektrane Bistrica, voda se sprovodi najpre tunelom, dugačkim 7.795 m, a zatim dvema cevima, dugačkim po 1.234 m.

Ovo jezero naziv je dobilo po selu Radoinji, kraj kojeg se nalazi. Nadmorska visina jezera iznosi 810 m, što ovo jezero ubraja u grupu najviših veštačkih jezera u Srbiji.

U blizini ovog jezera nalazi se planina Zlatar koja je proglašena za vazdušnu banju. Nedaleko od ove planine nalazi se kanjon reke Uvac koji je naseljen beloglavim supom (reliktnom ptičijom vrstom na Balkanu). Radoinjsko jezero udaljeno je 15 km od Pribojske banje i manastira Banja.