Putna apoteka - brinimo o našim mališanima

Putna apoteka naročito ako putujete sa decom je neophodni deo prtljaga. Iako u  većini turističkih centara je moguće doći do apoteka, faktor iznenađenja da trenutno nema leka koji vam je potreban može se dogoditi, te će sledeći saveti biti od koristi.


GALERIJA

Putna apoteka - brinimo o našim mališanima
Putna apoteka - brinimo o našim mališanima
Putna apoteka - brinimo o našim mališanima
Putna apoteka - brinimo o našim mališanima
Putna apoteka - brinimo o našim mališanima

Zimski period i boravak na planini imaju neprocenjiv značaj za zdravlje ali je to takođe i vreme različitih virusnih infekcija i prehlada. U tom periodu mogće je i pogoršanje već postojećih hroničnih oboljenja (naročito respiratornih organa).

Ukoliko putujete u inostranstvo, uglavnom se nijedan lek ne može kupiti u apoteci bez lekarskog recepta. Naravno pri upotrebi ponetih lekova treba se držati propisanih doza ili konsultovati ( po mogućstvu kontaktirati pedijatra).

 

  • Povišena temperatura

Povišena temperatura je najčešći problem u pedijatrijskoj praksi, te su ovakvi lekovi za obaranje temperature (koji se istovremeno koriste i za smirenje bolova ) prvi lek izbora koji je neophodno poneti. Uglavnom to je sirup BRUFEN ili PARACETAMOL. Mala deca uobičajeno koriste ovakvu formulaciju leka, veće dete (školsko), teže od 40 kg TT može koristiti tabletiranu formu BRUFENA od 200 ili 400 mg ili tabletu paracetamola od 500 mg.

Ovakvi lekovi se daju najčešće u razmaku od 6 h, nekada taj interval može biti manji zbog visoke febrilnosti (temperature veća od 39 C) i na 4 sata.

Odojčad i mala deca mogu koristiti i ovakve lekove u obliku supozitorija (čepića) – febricet, eferalgan, miralgin. Oni su korisni naročito kada dete iz nekog razloga ne može uzeti lek ili povraća. Preporuka je da s ponese i jedno i drugo (sirup i čepići).

  • Kapi za nos

Zapušen nos jako smeta deci. Svako duže održavanje sekreta u nosnoj sluznici nosi rizik za potencijalnu upalu uha, ždrela ili čak bronhija. Sastavni deo apoteke mogu biti sledeće kapi: ADRIANOL  T, NAFAZOL, FIZIOMER, OPERIL P,MARISOL  i sl. Svakako je dobra preporuka i samo ispiranje fiziološkim rastvorom.

  • Lekovi protiv alergija

Alergije nisu retke ni u ovom period. Pošto su to najčešće akutna stanja, lek treba brzo primeniti. Potrebno je da imate sirup: PRESSING, AERIUS ili sirup XYZAL.

  • U zimskom periodu moguće je da češće mala deca nesvesno iz već postojćeg sekreta iz nosa prenesu infekciju i na oko, te nije loše imati i antibiotske kapi (NEODEXACIN, GENTOKULIN) i antibiotske masti za oči (npr. jednopostotni CHLORAMPHENICOL)
  • Preparati za nadoknadu tečnosti i elektolita

Povraćanje i dijareja (proliv) se mogu desiti i često je dovoljno dati elektrolite pa detetu bude bolje. Treba poneti kesice HUMANE ELEKTROLITA, REHIDRANTA ili OROSALA koji na poleđini imaju uputstvo za pripremu (obično u pola litra prokuvane vode rastvoriti kesicu) i pojiti dete kašičicom na 5-10 minuta.

  • Probiotici – sadrže „dobre„ i korisne bakterije koje regulišu crevnu floru. Mogu se dati u slučaju dijareje ili uz primenu antibiotika. Na tržištu je široka paleta (PROBIOTIC  kaps., LINEX, LYOBIF amp,, BACILACIC, INFANTIS  sl.).
  • Ako dete nezgodno padne ili se na neki način povredi potrebno je imati za svaki slučaj i gel za prvu obradu rane, sterilnu gazu i flastere. U slučaju blažih povreda na snegu (sankanje, skijanje, klizanje) pri padu potrebno je pored leka protiv bolova (BRUFEN, PARACETAMOL) imati i lokalni gel (FASTUM, DIKLOFEN), elastični zavoj kao prvu pomoć do eventualne intervencije lekara (ortopeda).

                                                                    

                                                        Tekst pripremila: dr Biljana Kostić, specijalistička pedijatrijska ordinacija "Afeja pediatric"