Prvo letovanje sa društvom – kada je pravi trenutak?

Nema roditelja koji nije pod stresom kada ga tinejdžer upita da prvi put ode na ,,solo“ letovanje, odnosno da putuje na more sa društvom. Mnogi su u nedoumici kada je ,,pravi“ trenutak za to, da li će se dete snaći, kako će se ponašati i počnu da razmišljaju o opasnostima sa kojima se dete može sresti.


Psiholozi tvrde da svaki roditelj treba da poznaje svoje dete i da zna da li je ono spremno da letuje samo ili ne. Međutim, to nije uvek lako, a roditeljska briga i dečje insistiranje dodatno otežavaju odluku. Stručnjaci tvrde da je većina tinejdžera spremna da samostalno letuje posle 16. rođendana, mada pravila ne postoje i sve zavisi od zrelosti deteta, njegovog osećaja za odgovornost i odnosa sa roditeljima. Za decu je ovo jako važno, jer na neki način to znači da su postali odrasli. To, naravno, sa sobom nosi prava i povlastice, ali i odgovornosti. Važno je da budete sigurni  da vaš tinejdžer to razume i da mu verujete da vas neće izneveriti.

Ukoliko odlučite da pustite dete, detaljno se raspitajte s kim ide, gde će biti smešteni i obavezno uzmite kontakt telefon hotela ili pansiona u kojem boravi. Bilo bi dobro da poznajete decu sa kojim vaše dete putuje, kao i njihove roditelje. Postavite ,,pravila“, odnosno uslove pod kojima može da ide. To znači da se dogovorite o detaljima putovanja, kao i da insistirate da se svakog dana čujete telefonom, ili da bar razmenite SMS. Nemojte deliti previše saveta nego budite jasni i konkretni i razgovarajte sa detetom o potencijalnim opasnostima, kao i načinom da ih prevaziđe. Pomozite mu da se spakuje i proverite da ne zaboravi dokumenta, mobilni, novac.

Samostalno letovanje veliki je izazov za dete, ali i prilika da upozna i sebe i svoje prijatelje, da stekne nove veštine i znanja o drugačijoj kulturi i mentalitetu. Dete će umeti da ceni priluku da pokaže da je dostojno poverenja, ukoliko u porodici vladaju skladni odnosi, tvrde psiholozi.

Ukoliko tinejdžer traži da ide sa devojkom ili dečkom, to je obično šok za roditelje, ali nema neke bitne razlike u odnosu na letovanje sa društvom. I to ne bi trebalo da utiče na odluku da li da ga puste ili ne. Jednino što je važno je da mu verujete. Pokušajte da ne razmišljate o tome kako svom detetu više niste potrebni i kako je sada odraslo, jer istraživanja pokazuju da je to najčešći razlog zbog kojeg roditelji zabranjuju samostalno letovanje.

 

Lora Živadinović, 17 godina

21.7.2017, Beograd