Prolom banja

Prolom banja je smeštena  na šumovitim padinama planine Radan, na 600 m nadmorske visine. Njeni lekoviti izvori koristili su se još u praistoriji, ali intezivniji razvoj počinje posle Drugog svetskog rata kada je zemljište sa termalnim izvorima došlo u ruke „Planinke“ iz Kuršumlije. Narednih godina više se ulaže u razvoj i 1977. godine zvanično dobija status banje. Prvi izgrađen hotel bio je „Radan“ (1968.) koji je u međuvremenu proširio svoje kapacitete i radi i dan danas.


Okružena šumovitim  planinama, u dolini Prolomske reke, banja se karakteriše i kao klimatsko mesto. Klima je umereno kontinentalna, sa blagim letima i hladnim, dugim zimama sa obilnim snežnim padavinama.

Sa više izvora termomineralne vode, temperature od 26° do 31,5°C, voda Prolom banje je prijatnog ukusa i bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama kao pijaća voda. Voda ima nizak sadržaj rastvorivih minerala i sadrži ozon i silicijumsku kiselinu, uz nešto fluora. Njene dve izrazite karakteristike su oligomineralnost (mnogo minerala u malim količinama) i alkalnost.

Medicinske indikacije:

  • Bolesti bubrega i mokraćnih puteva (Hronične infekcije bubrega, mokraćnih puteva i prostate, kamenac bubrega, pesak u mokraćnim putevima, stanje posle operativnih zahvata na bubrežno-mokraćnom sistemu)
  • Bolesti organa za varenje (Hipercidni gastritis, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, katari creva, hronični zatvor, upala žuči i žučnih vodova, kamenac žučne kese, stanje posle operativnih zahvata na organima za varenje)
  • Bolesti kože (Ekcemi, psorijaza, varikozni, ulkus)
  • Zapaljenski reumatizam u smirenoj fazi i degenerativni reumatizam (Reumatoidni artritis (faza smirenog zapaljenja), artroze, spondiloze, fibroziti. mioziti. tendiniti, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu).

Medicinske usluge koje se pružaju su: pijenje lekovite Prolom vode, hidroterapija, terapija lekovitim Prolom blatom, elektroterapija, magnototerapija, laseroterapija, kineziterapija i ručna masaža.

Do banje se stiže autoputem Beograd - Niš, zatim magistralnim putem Niš - Rudare. Od Beograda je udaljena 290 km, od Kuršumlije 23 km, od Niša 82 km i Leskovca 75 km. Živopisna okolina ove banje pogodna je za izlete i rekreativne aktivnosti, te je moguće posetiti prirodni fenomen „Ðavolja varoš“, kao i Kuršumlijsku i Lukovsku banju koje su povezane „Stazom zdravlja“.