Prevencija starenja kože - Očaravajući ten pre i posle odmora

Letnji odmor bilo na moru ili planini, svi znamo, okrepljujuići je po telo i dušu. Međutim poslednjih godina učestalo se priča o štetnom uticaju UV zračenja na kožu i njenom ubrzanom starenju i propadanju. Većina ljudi površno poznaje svoju kožu i šta sve mogu uraditi da uspore starenje. Najčešće se kod lekara estetske medicine javljaju tek kada se na njihom licu već primećuju duboke bore i drugi znaci starenja (gubitak volumena, gubitak elastičnosti, koža koja visi, fleke od sunca itd...).


Brojni faktori utiču na kvalitet kože i starenje, kao što su:

  • spoljašnji uticajni faktori: vetar i hladnoća, sunčevo zračenje, zagađenost vazduha, gravitacija, stresne situacije
  • unutrašnji uticajni faktori: zdravlje (hormonalni status, elektrolitni status, prisustvo/odsustvo bolesti), stil života i navike ( ishrana, alkohol, nikotin, fizička aktivnost) i naravno godine života.

Na mnoge od ovih faktora možemo uticati, naročito promenom stila života i navika. Od spoljašnjih faktora najjači uticaj ima sunčevo zračenje, a izlaganje je najveće u letnjem periodu, periodu odmora i putovanja. Adekvatnim postupcima i tretmanima možemo uspešno prevenirati i značajno umanjiti to ogromno razarajuće dejstvo sunčevih zraka.

Jedan od takvih tretmana koji preporučujemo pre odlaska na odmor, kako bi ste pripremili kožu, je dubinska biorevitalizacija kože. Injekciona metoda u kojoj se aktivne supstance aplikuju u određeni sloj kože, gde imaju najjače dejstvo. Kao aktivna supstanca najčešće se koristi hijaluronska kiselina zajedno sa biorevitalizujućim kompleksom, odlična protiv starenja, pruža koži dobru hidrataciju i ima sjajne krajenje rezultate. Ovim postupkom koža se regeneriše, duboko hidrira i revitalizuje, jača i postaje mnogo otpornija na štetne spoljne uticaje.

Tokom perioda samog odmora možete se opustiti, i ne morate mnogo misliti o koži. Naravno uvek vodite računa o pravilnom korišćenju krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Preporuka je da kremu nanosite i kada ste u hladu, više puta u toku dana, naročito posle kupanja. Nikako se ne preporučuje direktno sunčanje, naročito od 12-16h. Uveče nakon tuširanja nanesite kremu koju inače koristite i to je sva nega koja ja na odmoru izvodljiva.

Ukoliko ste pripremili kožu na preporučeni način i vodili računa o njoj tokom sunčanja oštećenja neće biti prevelika, ali određeni stepen dehidratacije svakako može biti prisutan pa se i nakon odmora i sunčanja preporučuju određeni tretmani da bi vaša koža ponovo zblistala. Suncem izazvane promene u smislu dehidratacije, pojave novih bora i fleka i dr. mogu se najadekvatnije tretirati mikronidling aparatima (Dermafix, Dermapen...) sa posebno odabranim koktelima, pa se postiže duboka rejuvenacija i hidratacija, ujednačavanje tena stimulacijom samolečenja i samoregeneracije.

U svrhu vraćanja celog organizma u balans pa ujedno i kože koristimo tretmane u aparatima sa koncentrovanim kiseonikom i negativnim jonima, koji vrše odkiseljavanje i detoksikaciju, podstiču metabolizam svih ćelija i imaju sjajan antiage efekat. Njihova moć je u stvaranju "mikroklime" koja sadrži 12 puta više negativnih jona sa kiseonikom nego na planini pored vodopada. Obezbeđuju nakon tretmana odmor i blagostanje (jer podižu nivo serotonina) kao da ste spavali nedelju dana na planini.

Imajmo u vidu da je prevencija uvek bolja od lečenja i kasnijeg intervenisanja lekara, stoga iako sve preporučeno deluje kao mnogo posla i brige oko kože, verujte da nije tako. Mnogo više truda je potrebno uložiti kada su već nastale duboke bore i oštećenja, a i pored svih napora nekada je vrlo teško povratiti pređašnji ten i izgled kože.