Pravila bontona na plaži

Tokom letnjeg odmora, a naročito za vreme boravka na plaži, dolazi do izražaja kako se ponašamo i znamo li uopšte da se ponašamo. Ako smo u kostimu, ne znači da smo bonton ostavili kod kuće. Zato, evo nekoliko saveta o pravilima lepog ponašanja na plaži.


1. U mestu u kom letujete ne ide se u šetnju u kupaćem kostimu: to otkriva loš ukus. Diskretnost u oblačenju znači poštovanje drugih. Postoji na hiljade kombinacija u kojima možemo da defilujemo, a da nismo nepristojni: od šortsa i majica do haljinica. Među praktičnijim rešenjima za žene jeste nošenje perea preko kupaćeg kostima. Muškarci ne bi smeli u šetnju golih grudi.

2. Ne budite prepotentni: na letovanje se ide samo da bismo se odmorili i kako bismo bili što dalje od buke. Treba izbegavati situacije u kojima vaša deca nekontrolisano trče i vrište, zatim neprestanu zvonjavu mobilnog telefona, glasne razgovore. Moramo biti svesni da nismo sami.

3. Deca su ogledalo roditelja. Ako se klinci nepristojno ponašaju, treba ih držati pod kontrolom.

4. Na plaži kao i u parku može da se jede, ali posle obroka neophodno je očistiti za sobom i ne ostavljati tragove.

5. Za sve one koji imaju naviku da ostavljaju suncobrane na plaži da bi osigurali mesto sutradan: na javnom mestu se ne ostavljaju privatne stvari.

6. Vlasnici pasa treba da obrate pažnju na svoje ljubimce i ne dozvole im da euforično trče plažom i zasipaju ljude koji se sunčaju peskom ili prelaze preko njihovih peškira.

7. Ne tresite svoj peškir gde god vam padne na pamet, jer nije baš prijatno kada vam neko sruči hrpu peska na glavu dok zatvorenih očiju ležite na suncu.

8. Ne cedite bubuljice, mitisere i ne skidajte kožu sa tela osobe s kojom ste na plaži, a koja se ljušti. Nekome pored vas to bi moglo da zgadi sve obroke koje je planirao u toku dana.

9. Tajna dobrog ponašanja jeste-biti među ljudima, a da vas oni ne primećuju.

 

                                                                                                    Savet preuzet: iz lista "24 sata" od 14. 08. 2008. godine