Pivo i zdravlje

Alkohol je proizvod koji utiče da se osećamo bolje, deluje kao stimulans, koristi se za ublažavanje bolova, ali i može da stvori zavisnost pa čak i izazove smrt ukoliko se koristi u velikim količinama.


Pivo se oduvek konzumiralo i kod bogatih i kod siromašnih. Umerena konzumacija pozitivno deluje na psihu, stres i nervozu, ublažava nesanicu. Prema nekim istraživanjima pivo je čak delotvornije od vina jer sadrži velike količine vitamina B6 koji usporava proizvodnju homocisteina, supstance koja izaziva srčane probleme.

Pivo sadrži više od 2000 supstanci. Ječmeni slad je najvažniji sastojak piva, a zatim slede mineralne soli, fosfor, magnezijum, kalijum, silicijum, vitamin E i vitamini grupe B. Svi ovi sastojci, uz umerenu konzumaciju piva, imaju terapeutska i dijetetska svojstva i u isto vreme osvežavaju i relaksiraju osobu koja ga pije. Preporučljiva količina je oko 0,5 l na dan, što je oko 20 - 40 g alkohola. Ispitivanja su pokazala da osobe koje svakodnevno unose umerene količine piva, imaju manje probleme sa visokim pritiskom i rizik od kardiovaskularnih bolesti je manji za 20-30%, smanjuje se stvaranje kamena u bubrezima i rizik od pojave tromboze i povoljno se utiče na cirkulaciju krvi u mozgu i širenje krvnih sudova.

Energetska vrednost piva je oko 420 kcal/l, što je mnogo manje od, na primer voćnih sokova i tonika. Mišljenje da pivo goji je pogrešno jer ono samo otvara apetit i potpomaže varenje, te time nije direktan krivac gojaznosti.

Neophodno je naglasiti da se povoljni efekti piva dobijaju samo umerenom konzumacijom. Preterivanje u alkoholu može da izazove ozbiljne posledice poput alkoholizma i da preraste u zavisnost. Stoga, ključna reč kod konzumacije piva i ostalih alkoholnih napitaka je „umereno“.