Pažnja, otrovno – opasne vrste zmije

Zmije

Od oko 3.000 vrsta zmija na našoj planeti, otrovno je oko 400. Familija Viperidae, kojoj pripadaju sve naše otrovnice, obuhvata isključivo otrovne zmije osrednje veličine, koje u našim krajevima (Republika Srbija) dostižu najviše metar dužine. Telo im je debelo i zdepasto, sa glavom jasno odvojenom od vrata i vrlo kratkim debelim repom. Zbog otrovnih žlezda, glava im je drugačija od većine neotrovnih zmija, široka i relativno kratka, odnosno trouglasta. Vrlo su spore i trome, u opasnosti se svijaju u klupko i tako spremaju za odbranu.


Na gornoj viličnoj kosti nalazi se dugačak, šupalj, izuzetno oštar, otrovni zub, kukasto povijen unazad. Iza otrovnog zuba nalazi se nekoliko rezervnih otrovnih zuba, koji izrastaju povremeno jedan za drugim i preuzimaju njegovu ulogu.

Otrovni zubi poskoka su dugi 5 - 6 mm mada ima podataka da mogu biti dugi i do 8 mm. Poskok je najduža, najopasnija i najotrovnija zmija u Srbiji. Dostiže do 100 cm. Ima izraštaj u vidu roga na vrhu njuške. Na leđima se nalazi karakteristična cik-cak linija. Poskok nije agresivan, kada je uznemiren počinje da sikće i pokušava da pobegne. Nasuprot verovanju, poskok ne ume da skače, niti da se ustima uhvati za rep pa da se kao točak kotrlja niz brdo na prolaznike. Međutim, poskok može da smota zadnji deo tela, da se uzdigne na prednji deo i da se brzo baci na žrtvu pa se stiče utisak da skače. Domet takvog skoka je do 40 cm.

 

Dr Ana Paunović, Planeta Galaksija, Magazin za nauku, istraživanja i otkrića, broj 75, strana 59