Pažnja, otrovno – opasne vrste Škorpije, Izraelski pustinjski škorpion

Otrovne životinje su oduvek privlačile pažnju i izazivale strah kod ljudi. Otrovi su supstance koje su strane organizmu u koji dospevaju i u njemu izazivaju niz reakcija, remete normalne životne funkcije i izazivaju oštećenja koja mogu da dovedu do smrti.


Škorpije

Škorpije spadaju u nakrupnije paukolike životinje i najstariji su kopneni zglavkari. Mogu da narastu do 25 cm. Žive u suptropskim i tropskim predelima, a ima ih i u umerenom pojasu. Škorpije su noćne životinje koje dolaze u ljudska naselja, verovatno u potrazi za hranom. Danju se skrivaju ispod kamenja ili zidova kuća i nisu nasrtljive. Otrovna bodlja na vrhu repa nije previše čvrsta i nije namenjena za sukobe s čovekom tako da teško probija kožu odraslog čoveka. Srbiju nastanjuju relativno neopasne vrste,. U Beogradu,  najčešće oko Kalemegdana, može se naići na evropsku vrstu iz roda Euscorpius. Njen otrov je kao kod pčele, ali je potpuno bezopasan.

Izraelski pustinjski škorpion

Za razliku od evropskih škorpija, koje imaju realtivno bezopasan otrov za čoveka, ovo je opasna vrsta. Njegov otrov čini koktel veoma snažnih neurotoksina koji izazivaju jak bol, praćen komom i paralizom. Iako je ubod veoma bolan, nije dovoljan da izazove smrt odraslog, zdravog čoveka.

Rizičnija grupa su deca, starije osobe i srčani bolesnici. Živi u Severnoj Africi i na Bliskom istoku.

 

Dr Ana Paunović, Planeta Galaksija, Magazin za nauku, istraživanja i otkrića, broj 75, strana 58