Pažnja, otrovno – opasne vrste Ribe, Fugu

Ribe

Jedna od najopasnijih riba na Jadranu je morski pauk, koja ima otrovne bodlje na leđnom peraju i u škrgama. Posle uboda, nastaje jak bol koji se povećava do nepodnošljivosti. Bol se može zadržati 24h i duže. Riba pauk je duga 20 cm a u literaturi se pominje da u Meditaranu naraste i do 50 cm.


Ove ribe su savršeno prilagođene okolini. Žive uz peščana dna gde se ukopavaju da bi bile nevidljive. Tokom sezone mresta, u proleće i leto, zadržavaju se u plićim delovima mora. Zbog toga se ubodi događaju upravo prilikom hodanja uz obalu, a kod ribara prilikom vađenja i razvrstavanja ulova.

Otrov se sastoji iz kratkih termolabilnih proteina, sličnih serotoninu, i supstanci koje izazivaju oslobađanje histamina iz ćelija tkiva u blizini uboda. Smatra se da je histaminu slična supstanca odgovorna za snažan bol koji se javlja odmah posle uboda. Rana na početku može krvariti, ali se vrlo brzo zatvori zbog pojave edema, koji se širi od mesta uboda. Edem se zadržava nekoliko dana. Uz bol, kao najvažniji simtomi uboda, javljaju se znojenje, slabost, mučnina i povišena temperatura, a moguće su i pojave infekcije i nekroze oko mesta uboda. Smrtni slučajevi nisu zabeleženi.

Fugu

Familija Tetraodontidae su najotrovniji kičmenjaci na svetu, posle pomenutih tropskih žaba. U Japanu i Koreji meso ove ribe smatra se delikatesom. Otrovni su samo neki unutrašnji organi i koža. Žrtve najčešće umiru zbog gušenja, nastalog usled paralize mišića dijafragme. Protivotrov ne postoji, a smrtni slučajevi su zabeleženi usled nestručnog odvajanja otrovnih organa prilikom pripreme ribe za ishranu.

 

Dr Ana Paunović, Planeta Galaksija, Magazin za nauku, istraživanja i otkrića, broj 75, strana 59