Pažnja, otrovno – opasne vrste Pčele i njihovi srodnici

Pčele i njihovi srodnici

Veoma brojna grupa insekata u našim krajevima su pčele, ose, stršljeni i bumbari. Pčelinji otrov nastaje u prve dve nedelje pčelinjeg života. Taj otrov se nalazi na zadnjem delu tela, gde ostaje do kraja životnog ciklusa ili do situacije kad se pčela mora braniti.

Pojedinačni ubod ovih insekata nije opasan ali se smatra da nekoliko stršljena mogu ubodom izazvati smrt odraslog čoveka, dok je kod pčela za to potrebno više od 30 - 40 uboda. Međutim, ukoliko je ubodena osoba alergična na otrov ove vrste insekta, dovoljan je jedan jedini ubod za kobni ishod.


Najteže posledice nastaju prilikom uboda u usnoj šupljini, zbog velike apsorpcije i lokalnog delovanja. Kao rezultat uboda, javlja se otok na mestu unošenja otrova, uz porast telesne temperature. Delovanje otrova u organizmu odražava se i pojavom nespecifičnih simptoma kao što su povraćanje i kolaps pa i edem pluća.

Sadržaj otrova veoma je složen. Kod nabrojanih predstavnika, nalazi se neurotoksični peptid pod nazivom apamin a kod ose postoji i mandarotoksin sličnog delovanja. Apitoksin je i otrov i lek. U narodnoj medicini primenjuje se kao antireumatik, a novija istraživanja primene pčelinjeg otrova pokazuju da pčelinji otrov utiče na ublažavanje bola, sniženje krvnog pritiska, smanjenje holesterola u krvi, povećanje radne sposobnosti i drugo.

 

Dr Ana Paunović, Planeta Galaksija, Magazin za nauku, istraživanja i otkrića, broj 75, strana 59

Naziv: Pčela

Rod: na primer: pčela radilica, bumbar. Rod apis; Bombus; Halictus.

Toksične materije : Enzimi, hemolitički činioci, kiselinski otrov, neurotoksin vazodilatator.

Simptomi : Lokalni bol, osećaj pečenja, mesto uboda pobeli, otok i crvenilo; veći broj uboda može izazvati oticanje celog tela, poremećaj disanja, i šok, u retkim slučajevima i smrt.

Lečenje : Tačno odrediti koji je insekt posredi. Ukloniti žaoku. Namazati antihistaminski krem. Otrov neutrališe soda bikarbona. Veći broj uboda nalaže hitni smeštaj u bolnici.

 

Naziv: Osa ili stršljen

Rod: Polestes; Sceliphron; Vespa; Vespula.

Toksične materije: Alkalni otrov, enzimi, hemolitički činioci, neurotoksin, vozodilatator.

Simptomi: Slični znacima i simptomima kao posle uboda pčele.

Lečenje: Postupite kao pri ubodu pčele, otrov neutrališe sirće ili limun.