Pažnja, otrovno – opasne vrste Meduze, Morska osa

Meduze

Smatra se da su meduze nastale pre oko 650 miliona godina. Danas nastanjuju brojna vodena prostranstva, uglavnom tople okeane i mora. Telo ovih životinja sastoji se 95% od vode, tako da meduze izvađene iz vode i stavljene na stenu na obali predstavljaju hrpu pihtijaste providne mase koja se na suncu ubrzo osuši i gotovo ispari.


Meduze su prilično agresivne grabljivice koje na pipcima imaju milione žarnih ćelija koje „ispaljuju“ u telo svojih žrtvi i time ih parališu, a zatim ih brzo progutaju ustima koja se nalaze na dnu klobuka. Žarne ćelije su skoncentrisane najviše oko usnog otvora i na pipcima. Sastoje se iz sićušnih kapsula u kojma je spakovan končić na čijem se kraju nalaze bodljice. Ove ćelije luče otrovnu supstancu koja može biti fatalna za čoveka.

U Jadranskom moru, pojavljuje se meduza Pelagia moctiluca. Klobuk joj je promera do 12 cm, bledo žute do ružičaste boje. Nekada je teško vidljiva. Žari otrovom proteinskog sastava. Prilikom dodira, oseti se jak bol posle kojeg se javljaju opekotine i mehurići.

Morska osa

Chironex flecker je vrsta meduze za koju možemo da kažemo da je najotrovnija životinja na svetu. Njen otrov napada srce, nervni sistem i ćelije kože. Izaziva toliko jak bol da žrtve najčešće padaju u šok, udave se ili umru od srčanog napada i pre nego što dođu do obale. Protivotrov postoji, ali ga žrtve moraju primiti veoma brzo. Živi u vodama Australije i Indonezije.

 

Dr Ana Paunović, Planeta Galaksija, Magazin za nauku, istraživanja i otkrića, broj 75, strana 58