Pančevo u Drugom svetskom ratu

Pačevo je grad na obalama Tamiša i Dunava, centar istoimene opštine i sedište Južnobanatskog upravnog okruga. Aprila 1941. godine započinje nemačka okupacija a oslobađaju ga jedinice 10. gardijskog pešadijskog korpusa Crvene armije i jedince Banatske operativne zone NOVJ 6. oktobra 1944. godine.


GALERIJA

Pančevo u Drugom svetskom ratu
Pančevo u Drugom svetskom ratu

Fašistički okupator streljao je lokalne rodoljube marta 1942. godine na obali Tamiša. U njihovu slavu na tom mestu podignuta je bronzana skulptura, kao rad vajara Jovovića i arhitekte Pezege. Predstavlja uvijanje ljudi oko svoje ose i jedan oko drugog kao poslednji zagrljaj pred smrt. Na pločama oko spomenika nalazi se memorijalni tekst.

Na mestu zvanom „Strelište“ tokom rata dovođeni su logoraši iz Bora i upravo tu je streljano između 10 000 i 12 000 građana raznih nacionalnosti. Stanovnici Pančeva nakon rata podigli su monumentalni spomenik. On je izrađen od betonskih ploča, visokih 4 a širokih 10 metara. Na prilazu su postavljene gromade koje simbolizuju kapiju kroz koju su logoraši dovođeni na mesto stradanja.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar