Ozren - Jadovnik

Predeo izuzetnih odlika Ozren - Jadovnik nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, kod Prijepolja. Smešten je na teritoriji opština Prijepolje i Sjenica, i njegova površina je 10.435 ha. Predstavlja predeo visoravni čiji su vrhovi Dinarskog pravca pružanja, raščlanjeni brojnim kanjonima i klisurama planinskih reka.


Na površini se smenjuju prostrani proplanci i guste šume, a u podzemnom delu - pećine i jame. Pod režimom zaštite je visokoplaninski kras Jadovnika, klisure i kanjoni Dubočice, Ramovića i Dubokog potoka, izvorske vode, pitomi proplanci karakteristični za dinarske planine Starog Vlaha. Ova oblast je uključena u mrežu evropskih značajnih područja po kriterijumima Bernske konvencije (EMERALD) i ekološki značajnih  (NATURA 2000), zaštite ptica (IBA), biljaka (IPA) i leptira (PBA). Najvišta tačka planine Jadovnik i ujedno cele oblasti je vrh Katunić (1.733 m), dok je najviši vrh planine Ozren - vrh Orlovača (1.693 m). Na ovom području nalazе se brojni izvori pitke vode, kao i izvorište reke Uvac. Reka Lim protiče sa južne strane planina, dok se u podnožju sa zapadne strane nalazi najveći dragulj – vodopadi reke Sopotnice. Do ovog prirodnog dobra može se doći kako automobilom, tako i autobusom i biciklom iz pravca Prijepolja magistralnim putem M-21 sa južne strane, ili odvajanjem od Nove Varoši putem M-8 do Sjenice sa severne strane. Njegova udaljenost od Beograda je 335 km, od Prijepolja 30 km, a od Sjenice 15 km. Dobar položaj ovog predela je što se u njegovoj blizini nalaze Prokletije, Golija, Kamena Gora, meandri Uvca i kanjon reke Mileševke.

Na Ozrenu i Jadovniku nalaze se prostrane planinske livade i pašnjaci, bogate raznovrsnom florom. Ovaj prostor je jedan od važnijih centara florne diverzifikacije u Srbiji. Postoje 34 biljne zajednice, 59 vrsta balkanskih endemita, 54 vrsta retkih i ugroženih biljnih taksona i evropsko-borealne vrste smrče (Picea abies), kleke (Juniperus communis), bukve (Fagus), crnjuše (Erica Carnea), borovnice (Vaccinium myrtillus) koje se nalaze od 600 m do 1200 m nadmorske visine. Na planini Ozren raste i retko, mirišljavo drvo tisovina. Raznovrsnost faune ogleda se u 19 vrsta gmizavaca i vodozemaca, od kojih se izdvajaju: poskok (Vipera ammodytes), šareni daždevnjak (Salamandra salamandra); zatim oko 100 vrsta ptica među kojima se ističu: suri orao (Aquila chrysaetos), riđi mišar (Buteo rufinus), vetruška (Falco tinnunculus), buljina (Bubo bubo);  i 25 vrsta sisara kao što su: vidra (Lutra lutra), divlja mačka (Felis silvestris).

Područje Ozren - Jadovnik se izdvaja po svom etničkom i monumentalnom sadržaju, koje je od nacionalnog i međunarodnog značaja. Zaseoci sa specifičnim objektima narodnog graditeljstva, poseban su pečat ovog prostora. Na 1500 m nadmorske visine, u podnožju planine Ozren, nalazi se Tičije polje koje predstavlja muzej na otvorenom. Kuće pod šindrom, pojate, pomoćne zgrade sa slamom imaju spomeničku vrednost. U blizini se nalaze i manastiri iz doba srednjeg veka, Davidovica i Kumanica.

Krševite, šumovite i oštre planine Ozren i Jadovnik, naslanjaju se na goli i ravni Pešter. Na Jadovniku se nalaze tradicionalna naselja, koja suprotno trendovnima današnjice, opstaju zahvaljujući ljudima koji po narodnoj recepturi proizvode od mleka sir i kajmak odličnog kvaliteta. U vreme leta livade procvetaju, i njena lepota i miris ostavljaju poseban doživljaj. Naročito su inpirativne biciklističke vožnje, čije staze vode do Tičjeg Polja, vrhova Katunića i Malog Jadovnika, sve do Sopotničkih vodopada. Tičje Polje, koje se ispod planine Ozren, poznato je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, čistom vazduhu i netaknutoj prirodi i ostavlja nezaboravne utiske. Karakteristično za ove krajeve je sezonsko sakupljanje gljiva i raznovrsnih šumskih plodova, koji privlače ljubitelje prirode. Rafting i splavaranje su aktivnosti karakteristične za reku Lim, na kojoj je prvi put u Srbiji 2009. održan Evropski kup u raftingu. Ovde postoji idealni uslovi za kampovanje i ribolov. Zimi na Jadovniku sneg može da napada i do tri metra.