Očuvanje zdravlja na putovanju

Očuvanje zdravlja na putovanju nudi savete o tome kako da postupite da biste se pred putovanje osećali dobro u mentalnom i fizičkom pogledu, da bi samo putovanje proteklo što ugodnije i sa što manje neprijatnosti. Ovaj pododeljak se bavi svim vidovima blagovremenog planiranja, od provere važnosti pasoša i pribavljanja potrebnih viza, do obezbeđvanja da zbog putnih isprava ne nastanu duševne patnje ako se u poslednjem trenutku suočite sa zakašnjenjem. Naglašava se potreba da kod svog lekara proverite zdravlje pre nego što pođete na put i pominju se razne imunizacije koje vam mogu ustrebati za put u inostranstvo.


Pripreme za put

Svako putovanje zahteva mnogo blagovremenog planiranja i priprema. Spakujte odeću koja odgovara očekivanoj klimi i vrsti putovanja. Saznajte što više o oblasti koju ćete posetiti. Organizujte odgovarajuće zdravstveno osiguranje svakog člana porodice, kao i osiguranje prtljaga. Ako putujete avionom, obezbezbedite da osiguranje obuhvati i eventualno poskupljenje prevoza u povratku. Postarajte se da vam sve imunizacije budu uredne i da su deca dobila zaštitne vakcine protiv malih boginja i velikog kašlja (ove bolesti preovlađuju u mnogim zemljama) i poliomijelitisa. Proverite urednost pasoša, viza i međunarodnih zdravstvenih potvrda. Od lekova ponesite bočicu aspirina, bočicu antihistaminskih tableta, pakovanje tableta protiv bolesti kretanja, blage tablete za spavanje, tablete protiv proliva, krem protiv insekata, krem ili losion za zaštitu od sunca, lepljivi zavoj za saniranje manjih oderotina, klinički termometar i tablete za stelirisanje vode. Možda će vam lekar preporučiti tablete protiv malarije i antibiotike, a mnogi lekari izdaju i recept za dovoljnu količinu lekova koji se redovno uzimaju zbog postojećeg oboljenja.

Sposobnost za putovanje

U uslovima savremenog saobraćaja putovanje je jednostavno i lako čak i za one koji imaju neko teško oboljenje ili su nedavno operisani. Ukoliko postoji sumnja u sposobnost pojedinca da putuje, treba se posavetovati s lekarom pre organizovanja dužeg putovanja. Podroban lekarski savet potreban je osobama koje imaju: oboljenja zglobova, rak, kostolomiju, šećernu bolest, oboljenja uha, oboljenja srca, kao što su angina ili nedavna koronarna tromboza, neurološka oboljenja, kao što su epilepsija, moždana kap ili miastenija gravis, psihijatrijska oboljenja, čije je lečenje u toku i respiratorne smetnje, kao što su astma, bronhitis ili emfizem, obolele sinuse, urološke smetnje, kao što je oboljenje prostate. I posle većih operacija treba zatražiti lekarski savet. Lekarski savet pred putovanje potreban je i svima koji se oporavljaju od prehlade. Mala infekcija respiratoranog trakta može dovesti do akutnog sinusitisa ili infekcije srednjeg uha usled promene vazdušnog pritiska pri letenju avionom. Ako neki član porodice namerava da se na putovanju bavi neuobičajeno napornom aktivnošću, kao što je ronjenje, planinarenje ili pešačenje, važno je da lekar proveri njegovu sposobnost za takve napore. U mnogim školama se traži lekarski pregled pre nego što se učeniku odobri da putuje.