Novoselski brest - zapis

Stablo bresta u ataru Novog Sela kod Niša jedan je od najstarijih primeraka svoje vrste u Srbiji. Raste pored puta u centru sela i pored njega se nalaze još tri stabla obuhvaćena zaštitom. Zbog svoje starosti i dimenzija zaštićeno je zakonom kao Spomenik prirode III kategorije.


Visina stabla je 18 m, a dimenzije krošnje 35 x 24 m. Krošnja je veoma široka, a grane skoro da dodiruju zemlju. Ovaj brest nalazi se na ivici biološkog opstanka jer je ugrožen od „Holandske bolesti“ – Ceratostomela ulmi Buism, bolest koja je početkom 20. veka zahvatila čitavu Evropu pa i Srbiju. S obzirom da se brest i dalje razvija, to je još jedan razlog njegove zaštite. Starost mu je procenjena na oko 400 godina. Ostala tri stabla su znatno mlađa i boljeg zdravstvenog stanja.

Poljski brest (Ulmus carpinifolia Gleditsch) najčešće raste u grupi sa hrastom lužnjakom. Može  da naraste i do 30 m i da dostigne starost čak preko 500 godina. Lako se prilagođava različitim stanišnim uslovima te se zbog toga najviše sadi u urbanim sredinama. Lako se obrađuje pa se dosta koristi za izradu nameštaja, parketa, čamaca. U narodnoj medicini koristi se kao lek protiv opekotina, smrzotina, kožnih bolesti, jer sadrži dosta sluzi.

Stablo predstavlja i zapis – sveto drvo oko kojeg se svake godine na dan Sv. Marka (8. maj) okupljaju meštani ovog i susednih sela. Zaštitna površina obuhvata sva četiri stabla, površine 6,60 ari.