Novogodišnja putovanja - najbolji provod uz najbolju preventivu

Ostalo je jos nekoliko dana do najluđe noći u godini i planovi za doček su mahom finalizovani.

Svi koji su se odlučili da Novu godinu dočekaju van zemlje na spisak stvari za put bi trebalo da dodaju ove pomalo "neobične" stvari, a objasnićemo zašto ih je poželjno imati sa sobom.


Novogodišnja putovanja - najbolji provod uz najbolju preventivu

 

Velika flaša vode: Stavite je u prtljag i ne dirajte. Ovo nije ista voda koju nosite da pijete uz put. Kada dođete na destinaciju, kupovina vode vam sigurno neće biti prioritet, iako ste eventualno razmišljali o tome. Omešće vas ili umor ili uzbuđenje oko obilaženja novog mesta. U mnogim evropskim gradovima, ako je tamo vaša novogodišnja destinacija, voda sa česme nije bezbedna za piće, a prodavnice ne rade do kasno. Kada po povratku u smeštaj osetite žeđ i  setite se da ste zaboravili da kupite vodu, pogledajte u vaš prtljag. Radost u momentu kada vidite punu rezervnu flašu biće jednaka onoj kao kad sat otkuca ponoc 31. decembra.

Otrovali ste se (ovo se može desiti ako popijete vodu sa česme gde nije preporučljiva za piće) ili pokvarili stomak hranom? Sprečite posledice trovanja koje mogu da traju i do 3 dana (dovoljno da vam upropaste ceo put). Ponesite sa sobom tablete aktivnog uglja ili biljne kapi za stomačne tegobe.

Doček Nove godine, žurke, alkohol - glavni događaji ovog putovanja. Slobodno popijte. Mnogo, ali mudro. Zato vam je potrebno sledece: med, tablete vitamina C i par kesica čaja od šipka.

Med: spakujte u malu staklenu posudu i ponesite u prtljagu. Pojedite do 2 kašike po završetku lumperaja. Pomoćiće vam da razgradite alkohol i otreznite se.

Tablete vitamina C: najdostupniji i jako efikasan lek protiv mamurluka. Uzmite 1 tabletu odmah po buđenju. Maksimalna doza je 3 tablete na dan i piju se u razmaku od 6 sati. Vitamin C podstiče lučenje enzima jetre koji će prečistiti organizam od alkohola. Napomena: šumeće tablete vitamina C nisu adekvatna zamena običnim tabletama.

Čaj od šipka: Takođe bogat vitaminom C, koristi se kao potpora tabletama, da bi se brže uklonio osećaj mamurluka.

Najbolja preventiva mamurluka je unošenje dovoljne količine vode, obične ili kisele, tokom konzumacije alkohola. Time se sprečava dehidratacija, koja je jedan od uzroka mamurluka. Voda se popije obavezno i pre odlaska na spavanje i odmah po buđenju.

Ne zaboravite ni tablete protiv glavobolje. Značiće vam ako se probudite sa istom, ali neće poboljšati celokupno stanje organizma. Zato su vam neophodni voda, med i vitamin C.

 

Želimo vam Srećnu Novu Godinu i najlepši provod!

Mia Živadinović