Novi Bečej

Opština Novi Bečej se nalazi u severoistočnom delu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Čine je četiri naselja: Bočar, Kumane, Novi Bečej i Novo Miloševo u kojima živi oko 13.000 stanovnika. Površina opštine je 609 km². Graniči se sa Kikindom i Zrenjaninom, a zapadnu granicu čini reka Tisa čije obale čuvaju netaknutu prirodu i zelenilo. Administrativno pripada Srednjebanatskom okrugu.


Arheološka istraživanja na lokalitetima Borđoš i Matejski brod ukazuju da su ljudska naselja naseljavala ove prostore tokom mlađeg kamenog i bronzanog doba. Tek znatno kasnije, tačnije 1091. godine pominje se u pisanim dokumentima kao grad tvrđava (Castelum de Beche). To utvrđenje je početkom 18. veka uništeno te se danas mogu videti samo njegovi ostaci na obalama Tise. Tokom više decenija i vekova ovim oblastima vladali su neizmenično Austrougari, Turci i Srbi. Tokom 18. veka otvorena je prva čitaonica, škola, pozorište, a od 1919. nalazi se u sastav jugoslovenske države.

Opština se može pohvaliti pre svega prirodnim vrednostima. U davnoj geološkoj prošlosti reka Tisa je često meandrirala te je za sobom ostavila brojna jezerca na koje možete da naiđete pored njenih obala. Jedno od njih je Slano Kopovo, zaštićeno kao Specijalni rezervat prirode, jezero Rusanda, Ritovi Donjeg Potisja, Okanj bara, Stara Tisa kod Bisernog ostrva.

Kulturna baština nimalo ne zaostaje za prirodnom:

Tursitička organizacija Novog Bečeja osnovana je ne tako davne 2013. godine i od tada se trudi da svoje prirodne i istorijske vrednosti približi potencijalnim turistima, a kroz organizaciju manifestacija prikaže svoje nasleđe: Gospojina, Poljofest, Manić – Tisa 63, Avlija zabavlija, Obzorja na Tisi, Čamac na Tisi.

Saobraćajni položaj opštine je poprilično povoljan s obzirom da drumski putevi vode ka većim gradovima Vojvodine, Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu. Železnička pruga iz Kikinde prolazi kraj Zrenjanina i Novog Bečeja sve do Beograda, dok druga vodi do Novog Sada. Reka Tisa je celim svojim tokom plovna, a izgradnja kanala Dunav – Tisa – Dunav imala je još veći značaj za opštinu koja je uložila u izgradnju savremene prevodnice. Najbliži aerodrom je Nikola Tesla u Beogradu udaljen 130 km.