Mišićni grč i spazmi

Kada se desi mišićni grč i spazmi?

Na putu ili u kući, na poslu, emotivan stres, noću dok spavate, preterane aktivnosti - plivanje, trčanje, veslanja...eto prilike da se desi mišićni grč i spazam.

Spazam je iznenadno i nevoljno grčenje mišića - bilo jednog jedinog, bilo cele grupe mišića. Konvulzija je sveobuhvatni spazam koji obuzima celo telo.

Izazivači spazama su raznovrsni – od zamora mišića do emotivnog stresa. Astmu izaziva spazam bronhijalnih cevi (kanala) u plućima.


Mišićni grčevi su snažni, bolni spazmi. Neke oblike grčeva, ,,pisarski grč", recimo izaziva izvođenje zadatka koji se ponavlja. I preterani gubitak soli može izazvati mišićni grč.

Noćni grčevi obično napadaju noge i stopala. Od njih najčešće pate starije osobe, a uzrok im nije poznat. Neke žene za vreme menstruacije pate od grčeva u trbuhu.

Odbrambeni postupak

 • Neke hemikalije i lekovi uzeti u prevelikim količinama, mogu prouzrokovati grč.
 • Ako napad astme traje duže od petnaest minuta i pogoršava se i pored primene inhalatora i drugih lekova, pozovite lekara.
 • Ako je grč izazvan preteranim gubitkom soli, nadokadite so popivši čašu vode u kojoj je rastvoreno pola čajne kašičice soli. Neka napadnuti deo tela miruje dok grč ne prođe.
 • Čak i zdrave ljude može zadesiti mišićni grč prilikom energičnog telesnog naprezanja, pogotovu ako su prethodno pili ili jeli. Naročito je opasno ako do takvoga grča dođe prlikom plivanja.
 • Ne naprežite se neposredno posle obeda ili pošto ste pili alkohol.
 • Kod dece se ponekad, obično noću, javljaju spazmi grkljana. Dete ima teškoća prilikom disanja, na kratko čak može prestati da diše. Premda spazmi grkljana uznemiruju, obično ne iziskuju hitnu lekarsku intervenciju. Ako grč ili spazmi potraju ili se dešavaju često, posavetujte se s lekarom zato što se iza njih možda krije neki ozbiljniji uzrok.
 • Tokom napada astme neka bolesnik sedi s rukama u visini grudi. Ne stavljajte bolesnika da legne jer to jos više otežava disanje. Dajte mu da uzme ma koji lek što mu je prepisan.
 • Ako bolesnik ima spazme u crevima, neka legne. Postarajte se da mu bude toplo i udobno; možete mu staviti i termofor na trbuh. Ako su spazmi jaki, ili ako bolesnik povraća, pozovite hitnu medicinsku pomoc.
 • Ako je grč nastao usled preterane aktivnosti - plivanja, trčanja ili veslanja, recimo, smesta obustavite tu aktivnost. Odmarajte se i masirajte pogođeni deo tela.
 • Ako imate noćni grč u nogama ili stopalu, mrdajte stopalom da protegnete zgrčene mišiće. Noćni grč u nogama ili stopalima može se ublažiti i masiranjem pogođenog mesta.
 • Menstrualni grč traje obično oko tri minuta, s prekidom od oko petnaest minuta između napada. Ako žena ima menstrualni grč, možda će joj pomoći lako telesno kretanje. Ako ovo ne uspe, treba da miruje u postelji. Bol se može suzbiti umerenim zagrevanjem trbuha ili sredine leđa. Ako ne prođe, neka bolesnica uzme neki lek protiv bolova.