Mišićni bol, trnci i grčevi

Neki zпaci ukazuju na loš protok krvi zbog suženja arterijskih krvnih sudova, kaže dr Radmila Luković, fizijatar

Nema  osobe koja se bar jednom u životu nije suočila s neprijatnim grčem ili trncima u nozi koji, osim što izazivaju nelagodu, nakratko otežavaju i hodanje. Iako ove tegobe obično brzo prođu, rado bismo ih izbegli neki sledeći put, a narocito noću, jer grčevi znaju da se pojave baš u snu. Šta i kako uzrokuje njihov nastanak, pitali smo dr Radmilu Lukovic, specijalistu fizikalne medicine i načelnicu specijalističke službe Doma zdravlja „Dr Milorad Vlajković" u Barajevu. Dr Luković kаžе da do grčeva u nogama пајčešće dolazi zbog prenaprezanja misića potkolenica pri vežbanju ili bavljenju sportom, kada postoji i dodatni faktor koji uzrokuje grčenje, a to je gubljenje elektrolita znojenjem.


- Kada je veoma toplo vremе, dehidratacija i poremećај elektrolita može da nastane i bez preterane fizičke aktivnosti samo zbog pojačanog znojenja. Takođe i zbog dijareje ili zbog terapije diureticima, statinima, antipsihoticima, kontraceptivima. Uglavnom se radi o nedostatku kalijuma, kalcijumа i magnezijuma - objašnjava doktorka.

Mišić treba da se izmasira

Prema njenim rečima, uzrok grčeva može da bude i dugo stajanje nа tvrdoj podlozi ili celodnevno nošenjе cipela s visokom potpeticom. Grčevi se uglavnom  javljaju kraće vreme posle fizičkog nарога ili noću. Čest su problem potpuno zdravih osoba, a ređe su znak neke bolesti  kao sto su dijabetes, oboljenja bubrega, štitne žlezde, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, poremećaja arterijske cirkulacije ili inervacije mišića.

 - Akutni grčevi koji niѕu prouzrokovani bolestima krvnih sudova zaustavIjaju masažom bolnog mišića i istezanjem - kaže naša sagovornica, i savetuje da ako je grč u Iistu a sedimo, noga treba da je ispružena, a stopalo da se vuče ka prednjem delu potkolenice.

U stojećem stavu može da pomogne i pritisak težinom tela uz lagano savijanje kolena, bez pokušaja da se hoda kako bi se izbegla dodatna moguća povreda. Posebnu opasnost predstavljaju  grčevi koji nastaju pri plivanju u hladnoj vodi, kada treba bez panike pokušati istezanje i masažu bolnog mišića.

Proširene vene i hematomi

Trnjenje kao znak neuropatije jeste poremećaj funkcije sitnih nerava kod šećerne bolesti ili alkoholizma i kod autoimune zapaljenske bolesti perifernih nerava. Sve češće se javljaju neuropatije u sklopu malignih bolesti ili štetnog dejstva citostatika.

 - Trnjenje može da bude izazvano i degenerativnim promenama kičmenog stuba ili drugim promenama koje vrše pritisak na nerve. Tako trnjenje nogu mogu da izazovu pгоširene vene ilineki hematom ili pak upala mekih tkiva zglobova - objašnjava dr Luković.

Trnci znače slabu cirlukaciju

 Kada je геč o trnjenju nogu, ono je, kaze dr Luković, uglavnom posledica slabe cirkulacije, kada postoji suženje arterijskih krvnih sudova. Uzroci suženja su brojni. Osim naslednog faktora, tome doprinose i pušenje, gojaznost, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, holesterol, trigliceridi, stres.

Tupi bolovi i grčevi koji se javljaju pri dužem hodu, a nestaju posle odmora i ponovo se javljaju pri nastavljanju aktivnosti povod su za obavezan pregled kod vaskularnog hirurga.

Ukoliko se grčevi često javljaju noću, doktorka Luković savetuje da je dobro uveče raditi vežbe istezanja i praktikovati stavljanje toplih obloga pre spavanja.

Trnjenje može da bude znak šloga ili infarkta. To se srećom veoma retko dešava ali kada se desi treba shvatiti veoma ozbiljno i konsultovati se sa lekarom.

Grčevi mogu da se spreče.

  • Jedite voće i povrće bogato kalcijumom i magnezijumom (integralne žitarice, zeleniš, paradajz, banane)
  • Budite aktivni
  • Pijte dovoljno tečnosti, naročito vode

 

Radenka Marković

Blic Žena 5-11.oktobar 2013. Strana 38-39