Manastir Rakovica

Manastir Rakovica se nalazi u beogradskom naselju Rakovica. Manastirska crkva posvećena je arhanđelima Mihajlu i Gavrilu.


Iako se u narodu smatra da je manastir sagrađen u srednjem veku, najstariji pisani pomen potiče iz 1502. godine iz putopisa Feliksa Petančića. Manastir je tokom XVI veka premešten sa svoje prvobitne lokacije (takođe u selu Rakovica) na današnje (tada skovitije mesto). Više puta je oštećen a poslednji put tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Manastirska crkva ima karakteristike Moravske škole. Zidana je kao jednobrodna trikonhalna građevina, sa dva kubeta, dok su spoljene fasade pokrivene sa debelim slojem maltera (pa nemamo uvid u originalnu). Prvobitni ikonostas nije sačuvan a novi drveni, sa duboreznim ukrasnim elementima rađenim u duhu baroknog duboreza sa elementima klasicizma, postavljen je 1862. godine zahvaljujući knezu Mihailu Obrenoviću. Početkom XX veka postavljene su nove ikone koje je izradio Rafailo Momčilović. U manastiru su sahranjeni Todor, sin Miloša Obrenovića, jedan od vođa prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić, i srpski patrijarsi Dimitrije i Pavle.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar