Manastir Rakovac

Manastir Rakovac se nalazi na severnoj strani Fruške gore, u mestu Rakovac na teritoriji opštine Beočin. Iako se geografski nalazi u Bačkoj pripada Sremskoj eparhiji. Posvećen je Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu.


GALERIJA

Manastir Rakovac

Nemamo pouzdanih istorijskih podataka o nastanku manastira. Prema narodnom predanju Rakovac je između 1499. i 1502. godine osnovao vojvoda Raka Milošević, komornik despota Jovana Brankovića, kako bi opravdao grehe što je na tom mestu ubio jelena (simbola samoće i čistote monaškog poziva). Pretpostavlja se da je manastir sagrađen početkom XVI veka (1533) ali se prvi put pominje u turskom defteru iz 1546. godine.

Stradao je u ratovim Osmanlija i Habzburga, a njegova obnova započeta je tek početkom XVIII veka. Crkva predstavlja građevinu jednobrodne osnove, ima kvadratno postolje sa kubetom i polukružne pevnice. Priprata se nalazi na zapadnoj, a naosi i oltarski prostor na istočnoj strani. Prvobitni živopis je uništen a unutrašnjost crkve je restauirana 1763. godine. Takođe, tada je Vasilije Ostojić izradio i novi ikonostas. Ubrzo su sagrađeni i podrum, trpezarija, kapela, zvonik, konaci.

Manastir je stradao tokom Prvog svetskog rata od austrijskih vojnika, ali i tokom Drugog jer je u njemu pronađena partizanska štamparija. Obnova manastira Rakovac otpočela je pedesetih a završena devedesetih godina XX veka.

 

 Vladimir Lukić

dipl. istoričar