Manastir Mala Remeta

Manastir Mala Remeta se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, u blizni sela Mala Remeta na teritoriji opštine Irig. Manastirska crkva je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice.


GALERIJA

Manastir Mala Remeta

Prema narodnom predanju manastir Mala Remeta je zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz XIII veka. Prvi put se pominje u turskom popisu iz 1588. godine. Ipak, manastir je ubrzo spaljen, a zatim ostaje napušten narednih sto godina.

Malu Remetu su obnovili monasi iz manastira Rače, a izgradnja nove crkve počela je tek 1739. godine. Veliku pomoć pružio je Stanko Milinković iz sremskog sela Šuljma, dok su  crkvu ozidali majstori Todor i Nikola. Građena je u srpsko-vizantijskom stilu, od sivo-plavog tesanog kamena i cigle. Ima osnovu krsta i malih je dimenzija. Kupola manastira nije obla nego se sužava na kraju i ima oblik kupe. Crkvene ikone su delo Janka Halkozovićaiz 1759. godine, a crkvu je 1920. godine oslikao i Kosta Vanđelović 1920.

Manastir je stradao tokom Drugog svetskog rata. Pored glavne crkve manastirski kompleks danas čine i konak, drveni zvonik i kapela.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar