Manastir Kaona

Manastir Kaona se nalazi u ataru istoimenog sela na teritoriji opštine Vladimirci. Manastirski hram je posvećen Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.


GALERIJA

Manastir Kaona
Manastir Kaona

Smatra se da je prva hrišćanska bogomolja na ovom mestu sagrađena u XI veku. Manastir Kaona potiče iz XIV veka, a prema narodnom predanju osnovala ga je sestra srpskog srednjevekovnog viteza Miloša Obilića, Iknonija, nakon što je Miloš poginuo u bici na Kosovu 1389. godine. Prvi put se pominje u turskom popisu 1528. godine. Tokom Prvog srpskog ustanka monasi manastira Kaone su učestvovali kao borci a deo konaka je bio pretvoren u bolnicu za ranjenike.

Srednjevekovna crkva je porušena, a na njenim temeljima je 1892. godine podignuta današnja. Sagrađena je u vizantijskom stilu. Prvobitni živopis nije sačuvan, a današnje freske su delo slikara Dragana Marunića i Nikole Lubardića. Pored crkve je 1911. godine podignut zvonik, kao i kapela posvećena Roždestvu Hristovom. Manastir je stradao tokom Prvog svetskog rata, a velika obnova započeta je 1962. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar