Manastir Jašunja - Sveti Jovan

Manastir Jašunja se nalazi u selu Jašunja u opštini Leskovac. Udaljen je oko kilometar ipo od hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. Posvećen je Svetom Jovanu Krstitelju.


GALERIJA

Manastir Jašunja - Sveti Jovan

Manastir je podignut 1517. godine na temeljima srednjevekovnog hrama iz vremena dinastije Nemanjić. Ktitor manastira je Andronik Kantakuzin, ali se u nekim izvorima se pominje i car Selim. Crkva je jednobrodna građevina sapoluobličastim svodovima i tremom sa zapadne strane. Fasade predstavljaju ćelijasto zidanje, i zidanje korišćenjem lomljenog kamena i opeke. Najstarije freske nalaze se u naosu, potiču iz 1524. godine i delo su slikara Petra iz Sofije. Narteks je živopisan 1584. godine.

Obnovom iz 1693. godine promenjena je krovna konstrukcija, a urađen je nov živopis koji je u potpunosti prekrio stari. Manastir je nekoliko puta oštećen tokom XIX veka, a poslednje radove na freskama uradio je 1902. godine slikar Jakov i njegov sin Đorđe. Dvadesetih godina u njega su se doselili ruski monasi. Poslednji veliki radovi na obnovi manastira izvedeni su osamdesetih godina XX veka.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar