Manastir Drača

Manastir Drača se nalazi na padinama brda Rujevice u selu Drača, na teritoriji opštine Kragujevac. Posvećen je Prenosu moštiju Svetog Nikole. Narodno predanje pominje na ovom mestu bogomolju iz XIV veka, dok se u istorijskim izvorima crkveno zdanje (tada kao Sveti Nikola) pominje u XVI veku. Smatra se da je u ovom manastiru živeo i umro svetogorski monah prepodobni Jov Sinait.


GALERIJA

Manastir Drača

Crkvu je 1734. godine obnovio oberkapetan Staniša Mlatišuma. Crkva je sagrađena u moravskom stilu, od žućkastog kamena peščara i opeke, dok je u gornjem delu korišćena kombinacija kamena, opeke i sige. Ima trikonhalnu osnovu sa jasno izraženom pripratom, naosom i oltarskim prostorom. U XIX veku je na zapadnoj strani dozidana barokna kula sa zvonikom. Unutrašnjost je oslikana 1735. godine.

Manastir Drača je tokom XVIII i XIX veka bio kulturni centar ovog dela Srbije. U njemu se krio kapetan Koča Anđelković, vođa srpskih dobrovoljaca u Austrijsko-turskom ratu 1788 - 1791. godine, zbog čega je manastir stradao. U porti manastira se nalazi grob vojvode iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Jovana Dimitrijevica Dobrače.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar