Manastir Dovolja

Manastir Dovolja nalazi se na desnoj obali reke Tare u selu Dovolja, u opštini Pljevlja u Republici Crnoj Gori. Pripada mileševskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Manastirski hram posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice.


GALERIJA

Manastir Dovolja

Nije poznato ko je ktitor manastira. Jedno narodno predanje kaže da je sagrađen u vreme kralja Milutina, dok je drugo vezano za period oko Kosovske bitke. Ipak, u istorijskim izvorima se prvi put pominje 1513. godine. U Dovolji se zamonašio patrijarh Arsenije III Černojević, koji je 1690. godine predvodio Srbe u Velikoj seobi. Jedno vreme tamo je čuvan ćivot sa moštima Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save na srpskom arhiepiskopskom prestolu. Manastir je posedovao bogatu riznicu retkih knjiga i vrednih rukopisa. Jedao deo te riznice bili su pokloni ruskog cara Nikole Prvog vladici Petru II Petroviću Njegošu. Te se knjige danas čuvaju u Sankt Petersburgu. Manastir je nekoliko puta stradao ali je i obnavljan, a potpuno je napušten 1886. godine. 

Obnova opustelog manastira otpočela je 1999. godine. Nakon arheološkog istraživanja lokaliteta utvrđeno je da je manastirska crkva jednobrodna građevina izduženog oblika, sa polukružnom apsidom, kupolom i pripratom; a pronađeni su crkveni pod od kamenih ploča, temelji starije apside, fragmenti živopisa, i brojni drugi predmeti. Crkva je obnovljena 2004. godine a radovi na obnovi ostatka kompleksa su u toku.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar