Manastir Čokešina

Manastir Čokešina se nalazi u istoimenom selu na teritoriji opštine Loznica. Manastirska crkva je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice.


GALERIJA

Manastir Čokešina

Prema narodnom predanju manastir Čokešina je zadužbina Miloša Obilića. Ovaj srednjevekovni vitez je započeo izgradnju manastira pre polaska u Kosovski boj, a dovršio ga je vojvoda Bogdan Čokeša početkom XV veka. Manastir, kao i selo, dobio je ime po vojvodi Čokeši. Prema istorijskim izvorima hram je postojao u XIV veku.

Nekoliko puta je bio rušen i spaljivan. Nova crkva je sagrađena 1786. godine ali je porušena tokom borbi u Prvom srpskom ustanku. U blizini manastira 28. aprila 1804. godine se odigrala velika bitka između Turaka i srpskih ustanika koje su predvodili braća Nedići. Gligorije i Dimitrije Nedić su zajedno sa oko 300 ustanika sahranjeni u manastiru nakon bitke. Njima je 1890. godine na severnoj strani crkve podignut spomenik.

Zaslugom kneza Miloša Obrenovića podignut je nov manastir u periodu od 1820. do 1823. godine. Ikonstas su 1834. godine uradili Mihajlo Konstatinović i Nikola Janković. Manastir je stradao tokom nemačkog bombardovanja 1941., ali je ponovo obnovljen 1962. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar