Ledinačko jezero

Ledinačko jezero nalazi se na planini Fruška gora nedaleko od mesta Stari Ledinci u blizini Novog Sada. Pripada grupi malih veštačkih jezera. Nastalo je tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine kao posledica prestanka rada pumpi u napuštenom kamenolumu Srebro, nakon čeka su vode dve rečice i podzemne vode počele da pune pomenuti kamenolom vodom.


Dubina vode u početku iznosila je 16 m da bi kasnije stalnim punjenjem dostiglo dubinu od 50 m.

Od 2001. do 2006. godine Ledinačko jezero je bilo malo turističko odmaralište. Mesna zajednica Stari Ledinci zajedno sa preduzećem koje je upravljalo ovim turističkim odmaralištem, želeli su da prošire turističke usluge. Nažalost, zbog odrona stena u junu 2006. godine, kada je povređeno nekoliko plivača, pristup ovom jezeru je zabranjen. Republička  inspekcija za zaštitu životne sredine naredila je da se Ledinačko jezero odmah isprazni, što je urađeno tokom leta 2009. Na ovom mestu preduzeće “Atlas” će u narednim godina eksploatisati kamen iz kamenoloma u kom se ovo jezero nalazilo. Plan je da se nakon toka voda ponovo upumpa i tako stvori jezero koje bi predstavljalo centar parka prirode, gde bi se nalazile plaže, tereni za fudbal, košarku, biciklizam.

Vode ovog jezera bile su izuzetno bogate mineralima tako da su kupači imali osećaj kupanja sličan kao na moru, zbog veće gustine vode ovog jezera. Postojale su i tvrdnje da voda Ledinačkog jezera, umanjuje reumatske bolove.

U blizni ovog jezera nalaze se brojni kulturni spomenici i druge znamenitosti: Turske česme, potoci Lukin svetac i Srebrni potok kao i crkva prenosa moštiju Svetog Nikolaja i crkva Svetog Đorđa.