Kupanje na moru i bazenu i komplikacije na uhu

Čovečje uvo sastoji se iz tri dela: spoljašnjeg uva, srednjeg uva i unutrašnjeg uva. Spoljašnje uvo obuhvata ušnu školjku i ušni kanal (zvukovod), srednje bubnu opnu, slušne koščice i zaušne ćelije, a unutrašnje lavirint, koji se, dalje, deli u predvorje, puža i polukružne kanale. Srednje uvo vezano je sa ždrelom jednim kanalom, zvanim Eustahijeva ili slušna tuba.


Spoljašnje uvo - ušna školjka (uška) je oblikovana hrskavica pokrivena kožom, čiji se donji deo završava udvostručenom kožom ispunjenom masnim tkivom, u koji mnoge žene, a ponegde i muškarci, stavljaju minđuše. Ušni kanal (zvukovod) je cev dužine oko 35 mm, čija je prva trećina od hrskavice, a druge dve od kosti.

Leto i kupanje u moru i na bazenima donose specificne probleme sa ušima koja se najčešće manifestuju kao upala spoljašnjeg ušnog kanala (upala spoljašnjeg uha). Infekcija se razvija na početku ušnog kanala, a vlaga tj. uticaj vode samo pogoduje prodoru bakterija i gljivica i doprinosi da se one brže šire i razmnožavaju. Dodatno ,,češanje uha”, kada se svrab javi kao početni simptom se ne preporučuje jer korišćenje štapića sada može naneti neku blagu mehaničku povredu  kroz koju će lako prodreti različiti mikroorganizmi  i iskomplikovati infekciju.

Zato se preporučuje da se po izlasku iz vode (bazena, mora) deci lagano i nežno  posuše i izbrišu peškirom ušne školjke.

Ako je već do infekcije došlo, kod lakših slučajeva dovoljno je da kod sebe imate i primenite kapi za uši, ili ako na spoljnom uhu već postoji neka ranica naneti AB mast. Deci koja su sklona upali uha se ne preporučuje da rone.

Ako krenu komplikacije u vidu jakog bola, naročito na dodir i ako uho ,,procuri”, obavezno se treba javiti lekaru u mestu boravka, naročito ako krene i temperatura. Lekar će proceniti da li se radi o gnojnoj upali uha i da li je potrebno uvesti antibiotik, kao i lek protiv bolova.

Kada je reč o upali srednjeg uha, dete uz ove simptome (naročito bebe), mogu imati oslabljen apetit, povraćanje, dijareju i pojačanu sekreciju iz nosa. Zato  nije loše poneti i uvek imati fiziološki rastvor i kapi za nos koje će sprečiti širenje sekreta na uho.

 

Tekst pripremila: dr Biljana Kostić, specijalistička pedijatrijska ordinacija "Afeja pediatric"