Kuća Svetozara Markovića

Svetozar Marković rođen je 1846. godine u selu Rgotini, kod Zaječara, u službeničkoj porodici. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, upisuje Tehnički fakultet u Beogradu, koji nastavlja kao državni stipendista u Petrogradu i Cirihu. 


Pod uticajem socijalističkih ideja tokom studija u inostranstvu predao se političkoj i revolucionarnoj delatnosti. U Beogradu započinje dinamičnu publicističku i političku karijeru, pa ubrzo postaje poznati političar, socijalista, publicista i pisac. Zbog brojnih antirežimskih aktivnosti često je proganjan i hapšen. Nakon odsluženja devetomesečne zatvorske kazne razboleo se od tuberkoloze i preminuo u Trstu 1875. godine.

Njegova kuća nalazi se u okviru kulturnog kompleksa u centru Kragujevca na adresi Svetozara Markovića 23. Potiče iz prve polovine XIX veka a Svetozar Marković je u njoj živeo u periodu od 1873. do 1875. godine. Vlasnik je bio njegov prijatelj i saradnik prota Miloja Barjaktarević. Zgrada pripada tipu građevina stare balkanske arhitekture, sa elementima narodnog graditeljstva i dosta istočnjačkog uticaja.