Krvarenje iz nosa ili Epistaxis kao posebna krvarenja

Ovo krvarenje naročito na putu u bilo kom prevoznom sredstvu, ostavlja, makar bila i laka, obično težak utisak na bolesnika i okolinu, jer im se uvek čini da je istekla velika količina krvi.

Krvarenje iz nosa je česta pojava, ali količina izgubljene krvi obično je neznatna i bez opasnosti po život i zdravlje. Krve teče iz nozdrve u kapima, u većem ili manjem razmaku od jedne kapi do druge, po čemu je ovo krvarenje i dobilo svoje latinsko ime. Izuzetno, prilikom jačih krvarenja, kapi mogu da se slivaju u mlaz. Obilnija krvarenja mogu izazvati i malokrvnost.


Krvarenje iz nosa najčešće je posledica neke ranice na sluzokoži nosne šupljine ili povrede nosa. Ali ono može biti i posledica povrede lobanje, zatim i nekih oboljenja krvi, krvnih sudova i srca, kao što su otežano zgrušavanje krvi, malokrvnost, visok krvni pritisak, srčana slabost, zastoj u venskom krvotoku, pritisak na vene i dr. Najzad, onomože biti i znak neke od akutnih zaraznih i drugih bolesti, kao što su grip, trbušni tifus, akutni reumatizam zglobova itd.

U 90% slučajeva krvarenje dolazi iz prednjeg, a u 10% iz zadnjeg dela nosa. Ako krvarenje dolazi iz prednjeg dela nosa, krv, po pravilu, curi napolje. Ali ako bolesnik drži glavu zabačenu unazad, ili leži nauznak, krv može da se vraća u ždrelo, naročito u slučaju obilnijeg krvarenja. Bolesnik tu krv guta i potom često povrati. Pri krvarenju iz zadnjeg dela nosa, krv se još češće vraća ili neposredno teče u ždrelo to se guta ili ispljuje.

Krvarenje iz prednjeg dela nosa najčeše se zaustavlja samo. Ukoliko se ne zaustavi, najlakše se i najjednostavnije zaustavi pritiskom preko nozdrva na nosnu pregradu. Palac i kažiprst šake stavljaju se odozgo, svaki sa jedne strane, kao da jašu na nosu, pri čemu treba paziti da nozdrve budu široko obuhvaćene i pritisnute do koštane pregrade nosa. Posle 3 do 5 minuta pritiskivanja, krvarenje prestane. Ukoliko ne prestane, u nos se može staviti loptica vate natopljene zasićenim rastvorom antipirina ili razblaženog (3%) hidrogena. Za vreme krvarenja treba izbegavati išmrkivanje iz nosa i kijanje.

Krvarenje iz zadnjeg dela nosa ne može se zaustaviti pritiskom na nozdrve. Nozdrva se u tom slučaju mora tamponirati gazom, a to može i treba da uradi lekar.

U slučajevima kada je krvarenje iz nosa posledica povrede ili znak neke akutne bolesti, ono se ne može zaustaviti pritiskom na nozdrve. U tom slučaju, kao i u slučaju obilnijih ili ponavljanih krvarenja treba pozvati lekara.

Osobe koje lako krvare iz nosa, kao, uostalom, i sve druge, ne treba ni pod kakvim izgovorom da zavlače prst u nozdrve niti da čačkaju nos.

Prva pomoć

Sedeći nagnemo glavu malo unazad, a u nuždi možemo i nosnicu koja krvari pritiskati nekoliko minuta spolja. Ako krvarenje ne prestane, treba potražiti specijalistu za uho, nos i grlo.