Kontracepcija leti i zimi

Verujemo da je većina posetilaca našeg sajta dovoljno emancipovana i upoznata sa ovom i te kako bitnom temom, ali nikad nije zgore podsetiti se nekih stvari, obnoviti gradivo, rezimirati i imati sve to na umu.


Klasična definicija jeste da se „pod ovom merom podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje trudnoće“. Tačno, ali i nepotpuno.

Ukoliko ne planirate potomstvo, ovaj tekst će vam biti dobar vodič. Ukoliko da – želimo vam puno sreće!  Ali imajte na umu još jedno važno svojstvo kontracepcije (ne svake), a to je zaštita od polno prenosivih bolesti. Šta god da je razlog vaše potrebe za kontracepcijom – izbegavanje začeća, prevencija bakterijskih i virusnih infekcija ili pak kozmetički razlozi – ovaj tekst će vam odlično poslužiti kao vodič i kao podsetnik.

Ovde nećemo pričati o nešto radikalnijim metodama kao što su strerilizacija muškaraca ili žena, već o nekim umerenijim načinima i sredstvima.

Ono što je bitno napomenuti jeste da nijedna kontracepcija nije 100% POUZDANA!

Važno je da ono što ćete odabrati odgovara i vama i vašem partneru/partnerki, da je efikasno, praktično, neškodljivo, pristupačno i dostupno i da ne smeta normalnom seksualnom životu.

Prvi, najstariji i najpoznatiji načini su prekinuti snošaj i računanje plodnih i neplodnih dana. Ali nema potrebe da govorimo o tome koliko su ovi postupci nepouzdani, a naročito ovaj drugi.

Za početak ćemo se pozabaviti podelom metoda kontracepcije. Podela je zasnovana prema načinu delovanja, a to su prirodna zaštita, barijerna sredstva, hemijska sredstva, hormonski metodi, kombinovani metodi, intramaterični sistemi, nešto radikalnije hiruški metodi i u slučaju nužde ili „prve pomoći“ – postkoitalna zaštita.

Sigurnost i efikasnost su na prvom mestu pri izboru, dok mnogi imaju u vidu i praktičnost, komfornost, laku i brzu dostupnost i naravno – cenu.

 

Zato, odmah na startu i neki podaci o tome koliko su pojedini načini delotvorni:

 • Kondom za muškarce: 98 %
 • Kondom za žene: 97 % (ukoliko se pravilno upotrebljava)
 • Dijafragma: 94 %
 • Spermicidi: 82 %
 • Prekinuti snošaj: 96 %
 • Praćenje ciklusa i merenje temperature – visoko nepouzdan i primenjiv jedino kod žena sa pravilnim i urednim ciklusima koje tačno znaju datume poslednjih 6-12 ciklusa
 • Sterilizacija muškarca: 99.9 %
 • Sterilizacija žene: 99.5 %
 • Intrauterini sistem (MIRENA): 99.9 %
 • Intrauterini umetak sa dodatkom bakra: 99.4 %
 • Kombinovane hormonske injekcije: 99,95 %
 • Depo medroksiprogesteron-acetat: 99.7 %
 • Kombinovana hormonska vaginalna kontracepcija: 99.7 %
 • Kombinovana hormonska transdermalna kontracepcija: 99.7 %
 • Kombinovana hormonska oralna kontracepcija: 99.7 %
 • Progestagenska oralna kontracepcija: 99.7 %
 • Postkoitalna oralna kontracepcija (primenjena u prvih 72 sata posle nezaštićenog odnosa smanjuje rizik od trudnoće za oko 75 %).

 

KOMPLETAN SPISAK NAČINA I PROIZVODA KOJI SU VAM NA RASPOLAGANJU JE SLEDEĆI:

 1. Prirodne metode kontracepcije
 2. Kontracepcijske (hormonske) pilule

a)      Kombinovana pilula (estrogen i progesteron)

b)      Pilula samo s progestagenom (POP – progesterone only pills)

 1. Kontracepcijski flasteri
 2. Kontracepcijska injekcija
 3. Kontracepcijski implantati
 4. Spermicidna sredstva
 5. Dijafragme i cervikalne kapice
 6. Muški (prezervativi) i ženski (femidom, feminidom) kondomi
 7. Intrauterini uložak (spirala)
 8. Intrauterini sistem
 9. Sterilizacija muškaraca i žena
 10. Hitna kontracepcija (pilula za dan posle)

 

Važno je da budete pravilno informisani o svim prednostima i nedostacima pojedinih metoda i sredstava, mogućim propratnim neželjenim dejstvima, nuspojavama, delotvornosti zaštite od neplanirane trudnoće i zaštiti od polnih bolesti – na koje vas posebno upozoravamo!

Najbolje je da se konsultujete sa vašim lekarom koji će vam pomoći pri donošenju odluke, dok je za neke vrste kontracepcije specijalistički pregled neophodan, a za pojedine i specijalistička intevencija. Ovo naročito važi za hormonske preparate, kao i intrauterine (unutarmaterične) uloške i sisteme (i svakako ukoliko se odlučite za neki hirurški metod).

 

Ukoliko ste mlađa žena bez zdravstvenih problema i faktora rizika (pušenje, povišen holesterol, hipertenzija i sl.) možete da odaberete neku vrstu hormonske kontracepcije. Ona je naročito pogodna za žene do 35 godine starosti, one koje još nisu rađale, kao i za one kojima su bitna i neka druga pozitivna svojstva ovakve zaštite - smanjenje intenziteta i dužine krvarenja, PMS, bolne menstruacije, kozmetički efekat. Naravno, popularne pilule i druge metode hormonske zaštite, namenjene su devojkama i ženama u stabilnim vezama. Pre nego što počnete da koristite nešto od navedenog, potrebno je da obavite kompletan ginekološki pregled, pregled dojki, merenje krvnog pritiska i laboratorijske pretrage i upozorite vašeg lekara ukoliko uzimate neke druge lekove i preparate i naravno da idete na kontrole.

 

Parovima takođe možemo da posavetujemo i korišćenje dijafragme i spirale.

Onima koji su završili sa planiranjem porodice, velika olakšica može biti sterilizacija.

Ali ukoliko niste u stalnoj vezi, često menjate partnere ili se pak jednostavno opustite ovog leta i uživate u svim njegovim čarima, pa tako i u letnjim avanturama onda je naša preporuka kondom.

P.S. I ako je baš došlo do kiksa - pilula za dan posle služi kao zaštita od neželjene trudnoće najkasnije tri dana posle odnosa. Međutim, ne smete je koristiti kao zamenu za redovnu kontracepciju, već samo kao dopunu, upozoravaju lekari.

Skoro svako sredstvo ima neka neželjena dejstva u nekim slučajevima (opustite se – ne uvek i ne kod svih). Čak i kondom, ukoliko imate tu nesreću da ste alergični na lateks. Ali nećemo da vam kvarimo ove lepe dane.

Kondom je najefikasnija zaštita od HIV-a i drugih seksualno prenosivih infekcija. Ako se pravilno koristi, kondom je sigurno sredstvo zaštite.

Za sva vaša dodatna pitanja i nedoumice, tu smo za vas!

Uživajte i odmarajte u letnjem i u zimskom odmoru!

 

                                                                                                                                        Tekst pripremila: dr Stana Tadić