Kako da im olakšate „lude godine“

  Odrastanje nije bilo lako ni nama, a nije lako ni našoj deci. Potrebno je mnogo strpljenja, ljubavi i podrške, jer ćete jedino na taj način pomoći adolescentu da se izbori sa svim problemima koje donose ,,lude godine“. Ukoliko se pitate o čemu sve treba da razgovarate sa njima koje savete da im date pre nego što sami, na teži način, dođu do zaključka, evo nekoliko preporuka odnosno kojih tema bi trebalo da se dotaknete sa svojim detetom.


Najvažnije što treba da im ponudite je sloboda u određenim odlukama. To ne znači da ne kontrolišete dete i da ga ne usmeravate, ali mora da shvati da iz svojih iskustava uči. Zbog toga mu dozvolite izbore u skladu sa godinama i karakterom, jer će jedino tako naučiti da bude samostalno. Roditelji bi trebalo deci da ukažu na sve prednosti i mane neke odluke, ali ona mora na kraju da bude njihova. Naučite ih da budu ,,najbolja verzija sebe“. To znači da im ulivate samopouzdanje, da ih podstičete da se ne porede sa drugima, niti da se vrednuju u odnosu na tuđe kvalitete.

Najbolje je da znate sa kim se dete druži, ko su mu prijatelji i kako na njega utiču. Insistirajte da se ,,pronađu“, da shvate šta im najviše prija i šta ih ispunjava i da u toj aktivnosti daju svoj maksimum.

Pokušajte da im objasnite da će ih ljudi sigurno povređivati, ali se potrudite da nikome ne prilaze sa strahom. Biće i razočarenja i suza, ali je važno da veruju u sebe i da ne odustaju od svojih ciljeva. Za takav stav potrebna im je podrška porodice. Potrudite se da dete shvati da ćete bez obzira na sve uvek biti tu za njega.

Detetu treba davati smernice, ali ne smete živeti njegov život umesto njega. Uputite ga na sport ili neku drugu aktivnost, čak iako ne pokazuje preterani talenat. Učite ga zdravom životu i dobrim navikama.

I, bez obzira koliko vam se njihovi problemi čine smešni ili nebitni morate da znate da su njima najveći i najteži. Ohrabrujte decu i postavljajte im nove izazove, naučite ih da veruju svojim instiktima i srcu. Ohrabrujte ih da pomažu drugima.

Neuspesi su osnov za lični razvoj i rast. Važno je da dete to nauči pre nego što odraste, jer će se tako razviti u zrelu i stabilnu ličnost. Naučite ih da se oslobode prevelikih očekivanja, da pokušaju realno da sagledaju svoju stvarnost, prijatelje i okruženje.

Naučite ih da ne mogu svima da se dopadnu. Tinejdžeri imaju silnu želju da se uklope u društvo i da budu prihvaćeni. Takva nastojanja treba da cenite, ali je važno da detetu objasnite da zbog toga ne sme da ode u krajnost i problematična ponašanja ili da odustane od sopstvenih želja. Na vreme ih naučite da kažu ,,ne“.

STALNO OHRABRUJTE DECU, POSTAVLJAJTE IM NOVE IZAZOVE, PODSTIČITE IH DA VERUJU SVOJIM INSTIKTIMA, DOZVOLITE IM DA STIČU ISKUSTVA I NAUČITE IH DA SU NEUSPESI OSNOV ZA LIČNI RAZVOJ.