Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“

Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“ se nalazi u gradskom naselju Jagodini sedištu Pomoravskog okruga. Njegova nadležnost obuhvata opštine Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Rekovac i Despotovac.


Odlukom Ministarstva prosvete Narodne Republike Srbije 15. aprila 1948. godine u Svetozarevu (Jagodini) je osnovano arhivsko središte zaduženo za područje nekadašnjeg Moravičkog okruga. Nakon nekoliko izmena 14. decembra 1974. godine ustanova je dobila naziv Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje“ koji je zadržala do danas.

Adaptirane su i prostorije nekadašnje Učiteljske škole „Sreten Adžić“ u kojim se i danas nalazi administrativna zgrada, biblioteka i smeštajni depo. Građu čini 325 fondova i 9 zbirki odnosno oko 4.500 dužnih metara arhivskog materijala. Najveći deo građe je iz druge polovine XX veka a najstariji fodovi su iz dvadesetih godina XIX veka. U okviru biblioteke nalazi se nekoliko hiljada bibliografskih jedinica a najstarija knjiga je zbirka izvora „Pribavlenije III“ objavljena u Beču 1795. godine.

 

Adresa: Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina

Tel: 035/223 506

E-mail: [email protected]

http://www.arhivja.org.rs

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar