Hrast zapis kod Banjičkog jezera

Hrast zapis kod Banjičkog jezera nalazi se na privatnom posedu u ataru sela Pasjača koje pripada opštini Niš i predstavlja vrstu kitnjaka. Kitnjak je listopadno drvo sa užom i pravilnijom krošnjom nego što je kod lužnjaka i dostiže starost od 600 - 700 godina. U slučaju pomenutog stabla procenjena starost je 400 godina. Kitnjak dok je mlad malo je dlakav, dok kasnije postaje go. Dubokog je korena, jako razvijenog. Kora stabla je srednje debela i plitko ispucala.


Hrast zapis je ostatak šume kitnjaka, a pod zaštitu je stavljen 2003. godine. Deblo počinje da se grana relativno nisko od podloge i nekoliko izraslina koje se javljaju na njemu daju mu nepravilni oblik. Donje grane skoro da dolaze do tla, a visina na kojoj se nalazi prva grana je 2,40 m. Ukupna visina stabla je 17 m.

Krošnja je gotovo okrugla i zbog toga što je lepo formirana, stablo predstavlja kapitalan primerak svoje vrste koji je prepoznatljiv i po dekorativnosti. Prečnik krošnje je 25,30 m i ona se širi zauzimajući površinu od 4,71 ari, koliko iznosi zaštićenog površina prostora. Nalazi se na nadmorskoj visini od 350 m i teren na kome raste je blago nagnut. Na 1,30 m od podloge izmereni su prečnik debla, koji iznosi 1,85 m, i obim debla koji je 5,80 m.

Hrast je zapis, tkz. „sveto drvo“ i od kada je dobio taj status, oko njega se nosi krst svakog prvog četvrka nakon Uskrsa, obavlja se litija kojoj prisustvuju kako meštani sela Pasjača tako i meštani okolnih sela. Hrastovi zapisi uvek su dobijali veće poštovanje od ljudi, pa je i to razlog zašto su oni zaštićeniji od ostalih stabala koja nisu proglašena zapisima.

Spomenik prirode „Hrast zapis kod Banjičkog jezera“ ubraja se u treću kategoriju zaštite i ima status značajnog prirodnog dobra prema Pravilniku o kategorizaciji prirodnih dobara.