Galerija ULUS-a i paviljon Cvijeta Zuzorić

Galerija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) nalazi se u centru glavnog grada – Beograda u Knez Mihailovoj ulici br. 37, dok je paviljon Cvijeta Zuzorić smešten na Malom Kalemegdanu br. 1. Paviljon je otvoren 1928. godine u prisustvu kneza Pavla i kneginje Olge, a kao takav imao je veliku ulogu u kulturnom životu Beograda. Zgrada je rađena po projektu arhitekte Branislava Kojića u art deko stilu. Sastoji se iz slikarske sale, izložbene i koncertne dvorane. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zgrada je proglašena za spomenik kulture 1973. godine.


Ova dva galerijska prostora nalaze se u vlasništvu Udruženja likovnih umetnika Srbije. Udruženje je osnovano 1919. godine od strane nekoliko likovnih umetnika: Uroša Predića, Đoke Jovanovića, Branka Popovića, Koste Miličevića, Veljka Stanojevića, Ilije Šobajića, Ane V. Marinkovićke, Stevana Milosavljevića i još nekoliko njih. Nosilo je naziv „Udruženje likovnih umetnika u Beogradu“. Tada je za predsednika izabran Uroš Predić, naš poznati slikar. Izbijanje Drugog svetskog rata uticalo je i na njihov rad te je od 1941. do 1944. obustavljen rad. Nakon oslobođenja Beograda udruženje nastavlja rad pod današnjim imenom. Danas broji preko 800 članova. Paviljon nosi naziv po pesnikinji i plemkinji koja je živela početkom 16. veka u Dubrovniku. Mnogi pesnici su joj posvetili svoja dela, pa se čak smatra da je i sama pisala pesme iako ništa do sada nije nađeno.

Svoj rad Paviljon zasniva na različitim aktivnostima koje su podeljene u četiri sekcije:

  • Slikarska sekcija
  • Vajarska sekcija
  • Grafička sekcija
  • Sekcija proširenih medija.

 

Adresa: Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ – Mali Kalemegdan br. 1, 11000 Beograd

Tel: 011/2621 585, 011/2626 072

E-mail: [email protected]

 

DEŠAVANJA U GALERIJI:

06-15.09.2018.   23. Bijenale tapiserije- Preplitanje

Bijenale tapiserije je jedna od najdugovečnijih i najinventivnijih postavki  Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), koju uspešno skoro pet decenija organizuje Sekcija za tekstil i savremeno odevanje. Svake druge godine na ovoj izložbi svoje najnovije radove predstavljaju umetnici različitih generacija, umetničkih senzibiliteta i autorskih rukopisa. S obzirom na to da ULUPUDS nema adekvatan veliki prostor za  ovu  zahtevnu i obimnu postavku, mnoge  republičke i gradske  institucije i galerije su bile odlični domaćini ove izložbe proteklih godina (Muzej primenjene umetnosti, Konak kneginje Ljubice, Galerija Doma Vojske Srbije, Barutana, Kuća kralja Petra...). Jedan od najlepših beogradskih prostora, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić je otvorio svoja vrata za 23. Bijenale tapiserije.

Na temu " Preplitanje " koje su  predložile Sonja Rosić i Slađana Milojević se odazvalo dvadeset umetnika koji su izložili trideset radova. Uspešan spoj tradicionalnih  polazišta tapiserije i drugih disciplina savremene umetnosti  kroz inventivni pristup  je osnov na kojem se bazira cela postavka i kojom su se rukovodili organizatori izložbe. Stručna javnost i publika koja prati ovu granu primenjene umetnosti će imati jedinstvenu priliku da uživa u raznorodnim eksponatima  (skulpture, zidne, podne i prostorne instalacije), različitim tehnikama (klečana, ručni vez, tkanje, pačvork, makrame, digitalna štampa, šivenje...) i materijalima (pamuk, vuna platno, bakarna žica, plastika, staklena mrežica...).