Galerija Meander - Apatin

Pre više od pet decenija, tačnije 1961. godine otvorena je prva Mala galerija Kulturno propagandnog centra, preteča današnje galerije Meander. Vremenom je menjala ime, pa tako 1972. postaje Galerija Kulturnog centra i 1987. menja naslov pod kojim radi i dan danas. Kao polivalentna ustanova kulture do sada je organizovala preko 1000 izložbi likovnih radova, slika i skulptura brojnih umetnika iz zemlje i inostranstva.


Naziv „Meander“ definiše pre svega geografski položaj Apatina koji se nalazi na jednom od najvećih Dunavskih meandara, kao i u istoriji umetnosti ornamentalni motiv koji potiče iz antičke umetnosti. Brojne izložbe vizuelne umetnosti obeležili su umetnici poput Miće Popovića, Nikole Graovca, Vladimira Popina, Milana Tepavca, Moše Pijade. Njima se pridružuju i slikari Danica Basta, Čedomir Vasić, Branko Protić, Jožef Ač, vajari Olga Jevrić, Sava Halugin, Željka Momirov.

Galerija od 1994. godine organizuje Simpozijum skulpture te je do sada postavljeno preko 100 skulptura u urbanom delu grada po čemu je danas prepoznatljiv. Pored izložbenog prostora od 100 m², Galerija poseduje i depo sa velikim brojem dela raznih umetnika i biblioteku koja poseduje veliki broj knjiga o našoj i stranoj istoriji umetnosti.

 

Adresa: Trg Nikole Tesle br. 12, 25260 Apatin

Tel: 025/773 923

E-mail: [email protected]