Film: WR: Misterije organizma

Godina: 1971.

Režija: Dušan Makavejev


GALERIJA

Film: WR: Misterije organizma

„WR: Misterije organizma“ je jugoslovenski film iz 1971. godine, jednim delom sniman u Americi, koji pripada ostvarenjima crnog talasa. Snimljen je po scenariju i u režiji Dušana Makavejeva.

Prvi deo filma ima dokumentarni karakter i bavi se austrijskim/američkim psihoanalitičarem Vilhelmom Rajhom (učenikom Sigmunda Frojda). Rajh je bio poznat po svojim doprinosima seksologiji i psihoanalitičkoj terapiiji, ali i kao kritičar društva. Njegova dela su odlukom američkog Federalnog suda 1954. godine zabranjena i spaljena.

Drugi deo filma prati život mlade komunistkinje Milene u Jugoslaviji koja sledeći Rajhove ideje pokušava da osvesti svoju okolinu. Smatra da revolucija mora biti i seksualna. Njena drugarica Jagoda Rajhove ideje sprovodi u delo kroz promiskuitetni način života. Milena se u jednom trenutku zaljubljuje u sovjetskog umetničkog klizača na ledu, Vladimira Iliča, što na kraju dovodi do tragičnog ishoda.

Zbog svoje „problematične“ tematike film je 1971. godine u Jugoslaviji zabranjen za javno prikazivanje. Zabrana je ukinuta tek 1986. godine, ali je film u međuvremenu u inostranstvu stekao kultni status i dobio brojne nagrade i priznanja.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar