Film: Specijalno vaspitanje

Godina: 1977.

Režija: Goran Marković


GALERIJA

Film: Specijalno vaspitanje

„Specijalno vaspitanje“ je jugoslovenski film iz 1977. godine. Snimljen je po scenariju Gorana Markovića i Miroslava Simića, a u režiji Gorana Markovića.

Radnja filma „Specijalno vaspitanje“ odigrava se u jednom popravnom domu u Beogradu. Dečak Pera Antić – Trta dolazi u ovu ustanovu nakon što su mu uhapsili majku a o njemu nije imao ko da brine. Sa majkom je živeo u siromaštvu pa se često upuštao u krađe. Isti dan u popravni dom dolazi i Žarko Munižaba, vaspitač koji ima nove metode prevaspitavanja i relativno često koristi fizičku silu. Obojici postaje blizak Ljupče Milovanović, dečak koji je posle smrti svoje majke u znak protesta prestao da govori. Iako često dolazi u sukob sa direktorom i psihologom, vaspitač Munižaba zadobija poverenje dece a donekle uspeva i da sredi haotično stanje u domu. Ljupče i Pera jedne večeri izlaze iz doma, upadaju u neprimerenu situaciju pa u strahu da ne budu nepravedno optuženi kradu automobi i ginu prilikom bega.

Ovo je bio prvi film reditelja Gorana Markovića. Doneo mu je veliku popularnost, brojna domaća i inostrana priznanja a bio je prikazan u preko pedeset zemalja.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar