Film: Seobe

Godina: 1989.

Režija: Aleksandar Petrović


GALERIJA

Film: Seobe

Film „Seobe“ predstavlja jugoslovensko-francusko kinematografsko ostvarenje iz 1989. godine. Snimljen je po scenariju i u režiji Aleksandra Petrovića.

Scenario za film je nastao po istoimenom romanu Miloša Crnjanskog, odnosno prve knjige trotomenog dela. Govori o tragičnoj sudbini srpskog naroda na teritoriji Habzburške monarhije u vreme vladavine carice Marije Terezije. Jedan deo srpskog naroda napušta svoja ognjišta i bežeći od Turaka prelazi Savu i Dunav. Tamo su bili stanovništvo posebnog graničarskog (krajiškog) položaja u okviru Habzburškog carstva, a kao stalno vojna lica imali su dužnost ratovanja za potrebe carstva. Crnjanski (i Petrović) opisuju život čuvenog majora Vuka Isakovića. On 1744. godine odlazi u rat na čelu Slavonsko-podunavskog puka, pa je tema seoba Srba prikazana kroz njegov vojni pohod. Vuk i njegova vojska idu na najgora mesta a najstrože se kažnjavaju za svaki prekršaj. Ženu Dafinu i dvoje dece ostavlja kod brata Aranđela u Zemunu. Dok Vuk ratuje, njegov brat i žena stupaju u rodoskrvnu vezu.

U filmu su glumili francuski glumci, a u toku produkcije je snimljena sihronizacija govora na srpski jezik. Film je nagrađen na brojnim domaćim festivalima, kao i na inostranim festivalu u Montrealu (1994) i Parizu (2017).

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar