Film: Rani radovi

Godina: 1969.

Režija: Želimir Žilnik


GALERIJA

Film: Rani radovi

„Rani radovi“ je jugoslovenski film iz 1969. godine koji predstavlja vrhunac pokreta crnog talasa. Snimljen je u crnoj-beloj tehnici po scenariju Želimira Žilnika i Branka Vučićevića, a u režiji Želimira Žilnika. Naslov je dobio po istoimenom delu Marksa i Engelsa, u kom se nalaze njihova rana dela još dogmatski neformulisana.

Radnja filma smeštena je u 1968. godinu u vreme velikih studentskih demonstracija koje su izbile u Beogradu (i u drugim svetskim gradovima). Trojica mladića i devojka Jugoslava napuštaju domove i odlaze da po selima i fabrikama širom Jugoslavije šire istinski revolucionarni socijalizam. Vođeni su željom da menjaju svet i nadahnuti tekstovima mladog Marksa, ali su se uporno suočavali sa privitivizmom, bedom, ograničenjima, slabostima i ljubomorom. Prikazana je drastična razlika između mladih idealista i savremenih pragmatika. Pošto nisu uspeli u svojoj revolucionarnoj misiji ubijaju Jugoslavu, prekrivaju je partijskom zastavom i pale njeno telo. Filmom je zapravo ukazano da su sve političke revolucije samo delimično uspešne.

Posle premijere filma u Beogradu javni tužioc je pokrenuo proces protiv filma i izdejstvovao njegovu zabranu, zbog „vređanja javnog morala i lošeg uticaja na razvoj omladine“. Uprkos tome, film je prikazan na Berlinskom flmskom festivalu gde je dobio jednu od najprestižnijih nagrada Zlatnog medveda za najbolji film.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar