Film: Petrijin venac

Godina: 1980.

Režija: Srđan Karanović


GALERIJA

Film: Petrijin venac

„Petrijin venac“ je jugoslovenski film iz 1980. godine. Snimljen je po motivima iz istoimene knjige Dragoljuba Mihailovića. Scenario su napisali Srđan Karanović, Rajko Grlić i Dragoslav Mihailović. Film je režirao Srđan Karanović.

Film „Petrijin venac“ govori o životu ispunjenom stradanjima, gubicima i rastancima neobrazovane seljanke Petrije Đorđević. Radnja je smeštena u malom rudarskom mestu u Srbiji (snimano u Senjskom Rudniku) i obuhvata tri epohe: predratni, ratni i posleratni period. Ostarela Petrija se priseća svog života sa trojicom ljudi koje je volela. Kroz pripovedanje njenog života obuhvaćene su teme od čedomorstva, majčinstva, zaborava, smrti, narodnih verovanja do porodičnih odnosa, kao i odnosa svekrva – snaha. Zapravo prikazan je položaj žena-žrtava u patrijarhalnom srpskom društvu, ali žena koje se ne predaju i nikada ne gube volju za životom ma kakav on bio.

Uloga Petrije bila je prva glavna uloga glumice Mirjane Karanović, koja je nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli a sam film je dobio Veliku zlatnu arenu kao najbolji te godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar