Film: Pad Italije

Godina: 1981.

Režija: Lordan Zafranović


GALERIJA

Film: Pad Italije

„Pad Italije“ je jugoslovenski film iz 1981. godine. Snimljen je po scenariju Lordana Zafranovića i Mirka Kovača, a režirao ga je Lordan Zafranović.

Radnja filma smeštena je na jednom dalmatinskom ostrvu u vreme Drugog svetskog rata. Priča je zasnova na istorijskim činjenicama. Prate se događaji vezani za partizansku jedinicu koju predvodi komandant Davorin. Po njegovoj naredbi, a u skladu sa načelima revolucije, likvidiran je njegov nemoralni prijatelj i saborac Niko sa svojom ljubavnicom. Njegova posvećenost borbi, ispravnost i doslednost ipak će biti poljuljana zbog žene u koju se zaljubio. Veronika je bila ćerka lokalnog veleposednika i bogataša, a Davorin ju je oženio. Situacija se komplikuje kada se nakon pada Italije na ostvro iskrcavaju fašisti, ustaše i četnici. Nemoralno Davorinovo ponašanje ispraviće njegov mlađi brat Lovre koji je stasao tokom revolucije. 

Film „Pad Italije“ je središnji deo neformalne Zafranovićece ratne trilogije koju još čine „Okupacija u 26 slika“ i „Večernja zvona“. Dobitnik je Zlatne arene na Festivalu igranog filma u Puli.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar