Film: Marš na Drinu

Godina: 1964.

Režija: Živorad Mitrović


GALERIJA

Film: Marš na Drinu

„Marš na Drinu“je jugoslovenski istorijski ratni film iz 1964. godine. Snimljen je po scenariju Živorada Mitrovića i Arsena Diklića, a režirao ga je Živorad Mitrović.

Osnova filma jeste istorijski događaj - Cerska bitka (15 - 24. avgust 1914. godine), jedan od najvećih vojnih sukoba Srbije i Austrougarske na početku Prvog svetskog rata, i velika pobeda srpske vojske. Radnja filma prati događaje artiljerijske baterije u kojoj se nalazi stariji vodnik Veselin (Veca) Hadživuković, član bogate bankarske porodice koga pokušavaju da izvuku iz ratnih dejstava na šta on ne pristaje. U filmu je prikazan mentalitet srpskih vojnika i njihovih starešina koji potiču iz najrazličitijih slojeva srpskog društva. Baterije je u odlučujućem trenutku stigla na planinu Cer i doprinela pobedi srpske vojske. Na kraju filma, major Kursula čiji je lik igrao glumac Ljuba Tadić, po prvi put u istoriji domaće kinematografije govori psovku.

Film „Marš na Drinu“ predstavlja jedno od najpoznatijih ostvarenja posvećenih Prvom svetskom ratu, a većim delom je snimljen za pedesetogodišnjicu Cerske bitke uz pomoć preživeliih.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar