Film: Ko to tamo peva

Godina: 1980.

Režija: Slobodan Šijan


GALERIJA

Film: Ko to tamo peva

„Ko to tamo peva“ je jugoslovenski film iz 1980. godine. Snimljen je po scenariju Dušana Kovačevića, a režirao ga je Slobodan Šijan.

Radnja filma „Ko to tamo peva“ prati događaje grupe putnika koji su dan pred početak rata u Jugoslaviji, krenuli iz malog provincijskog mesta u grad Beograd. Iako svi imaju važne događaje zbog kojih treba što pre da stignu u prestonicu, njihov dolazak usporen je zbog dotarajalog autobusa firme „Krstić i sin“. Takođe, tokom puta dešavaju se najneverovatnije stvari oko kojih se putnici konstantno svađaju i sukobljavaju. Njihovo ponašanjem simbolično predstavlja samo svetsko društvo uoči velikog svetskog sukoba 1941. godine, društvo koje se „raspada“ i koje će „nestati“ u ratnom vihoru. Na samom kraju filma putnici se za jedan trenutak ujedinjuju, i to kada fizički napadaju dva mladića romske nacionalnosti. Upravo tada, ulaze u Beograda u kome 6. aprila počinje nemačko bombardovanje.

Film je nagrađivan na brojnim domaćim filmskim festivalima kao i na međunarodnim festivalima u Kanu, Montrealu, Panami, Salamanci, Roterdamu, Veveju, Majnhajmu. Godine 1996. izabran je za najbolji srpski film svih vremena, što je potvrđeno ponovnim izborom 2016. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar