Film: Kako je propao Rokenrol

Godina: 1989.

Režija: Goran Gajić, Zoran Pezo, Vladimir Slavica


GALERIJA

Film: Kako je propao Rokenrol

„Kako je propao rokenrol“ je jugoslovenski omnibus film iz 1989. godine. Scenario za film napisali su Branko Vukojević, Aleksandar Barišić i Biljana Pajkić; a režirali su ga Goran Gajić, Zoran Pezo, Vladimir Slavica.

Prva priča „Od izvora dva putića“ govori o mladiću Komi čiji je otac Krsta Klajić Klaja velika zvezda novokomponovane narodne muzike. Koma se kladi sa ocem da će biti uspešniji od njega, a onaj koji izgubi opkladu mora da se okupa u česmi na Terazijama i da viče da mrzi narodnjake. Kako bi dobio opkladu Koma stvara tajni identitet nindže, počinje da snima ploče sa velikim uspehom i nadmašuje Klaju. On tada saznaje tajni nindžin identitet i gubi opkladu.

Druga priča „Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi)“ dešava se tokom novogodišnje proslave u jednom beogradskom stanu, gde se upoznaju Darko i Barbara. Ona je uzorna devojka ali sa žurke odlazi na nekoliko dana kod Darka o čemu ne obaveštava svoje roditelje. Tokom ovog kratkog vremena Darko se zaljubljuje u Barbaru ali ne želi da menja svoj mladalački način života. Ipak, nakon svađe i njenog odlaska on popušta i započinje ozbiljnu vezu.

Treća priča „Ne šalji mi pisma“ prikazuje muke bračnog para Veselinović. Đuri, frontmenu beogradskog  benda Tragači, i njegovoj ženi Evi, stiglo je intimno ljubavno pismo. Ne znaju ko ga je napisao i kome je upućeno, ali Đura počinje da sumnja u svoju ženu da ga vara. Njih dvoje se posvađaju ali Đura saznaje da je pismo upućeno njemu, i da ga je poslao njihov komšija Slobodan koji je homoseksualac.

Ovo je kultni film rokenrol generacije osmadesetih godina tadašnje Jugoslavije. Muziku su napisali muzičari čuvenih bendova Vladimir Divljan (Idoli), Srđan Gojković (Električni orgazam) i Dušan Kojić (Disciplina kičme).

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar