Film: Derviš i smrt

Godina: 1974.

Režija: Zdravko Velimirović


GALERIJA

Film: Derviš i smrt

„Derviš i smrt“ je jugoslovenski film iz 1974. godine, nastao prema istoimenom romanu Meše Selimovića iz 1966. godine. Snimljen je po scenariju Meše Selimovića i Borislava Mihajlovića Mihiza, a u režiji Zdravka Velimorovića.

Radnja filma smeštena je u 18. veku u malom mestu u Bosni, a glavni lik je derviš melevijskog reda Ahmed Nurudin. On se sureće sa velikom nesrećom pošto su mu brata Haruna, pisara u službi kod kadije, nepravedno osudil jer je video poverljiv dokument o zločinu vlasti. Uprkos svim naporima da spase brata, Harun je ubijen. Nurudin tada shvata da svet nije onakav kakav je mislio i da je poljuljano u sve što je verovao. On je razapet između čoveka kakav jeste i kakav bi trebao da bude, čoveka sa svojom savešću između zakona koje nameće društvo i zakona koje nameće viša sila.

Piščev rođeni brat Šefkija Selimović, bio je partizanski oficir komande Tuzlanske vojne oblasti. Godine 1944. bio je rukovodilac Fonda narodnih dobara i tom prilikom je uzeo nameštaj koji je poslao kući, ženi koja mu se vraćala iz jasenovačkog logora. Zbog toga je uhapšen, osuđen na smrt, streljan i pokopan na nepoznatom mestu, kao primer ostalim partizanima. Ovi događaji su dvadest godina kasnije poslužilikao inspiracija njegovom bratu Meši da napiše svoje najpoznatije delo.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar